Foto: Wikimedia

SPLIT/RIJEKA – Splitsko dalmatinska županija intenzivno pregovara s nacionalnim brodarom oko pojačanja i uvođenja novih brodskih i brzobrodskih linija koje povezuju kopno sa srednjodalmatinskim otocima. Inicijativa je to koju ju su potaknuli otočani u prvom redu građani Supetra i mještani Milne s otoka Brača, ali i oni sa Šolte i Visa. Čini se kako bi prvi konkretni rezultati pregovora mogli biti vidljivi već na početku ove turističke sezone.

U cilju bolje otočne povezanosti Županja je već održala nekoliko sastanak s upravom Jadrolinije. Imenovala je i koordinatora za pregovore s nacionalnim linijskim brodarom i Agencijom za obalni linijski pomorski promet. Tu dužnost obnaša pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja. Koji kaže kako će od ove turističke sezone Jadrolinija provoditi dva pilot projekta, donosi MrežaTv.

Novost je da će Jadrolinija od ove godine ljetni plovidbeni red uvesti ranije, već u svibnju, a brodovi će prema ljetnom voznom redu voziti sve do kraja listopada. Zahtjev je to koji su stanovnici otoka uputili prema nadležnim institucijama u cilju produženja turističke sezone. Značajnijih izmjena u cijenama putnih karata ne bi trebalo biti. Račun Općine Milna na Braču u blokadi je, to je dodatan problem u pregovorima oko povezivanja ovog otočnog mjesta s kopnom, no Čogelja kaže kako je Županija i tu iznašla rješenje.

U cilju razvoja cikloturizma na srednjodalmatinskim otocima, upućen je zahtjev prema Jadroliniji za smanjenje cijene karata za prijevoz bicikla trajektom s kopna na otok.
Čogelja ističe kako bi načelnici i gradonačelnici otočkih gradova, žele li to i sami trebali pokazati spremnost ii inicijativu, za boljom brodskom povezanošću njihovog mjesta s kopnom.

Na inzistiranje nekih otočkih gradova i općina od nove bi ih sezone trebali povezivati novi, ili stari preuređeni brodovi.

MrežaTv