Picula organizirao konferenciju o budućnosti EU otoka

Photo: Ured Tonina Picule

BRUXELLES – Potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke, zastupnik Tonino Picula, otvorio je konferenciju o budućnosti europskih otoka u okviru novog višegodišnjeg programa kohezijske politike, u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferenciju je organizirala Međuskupina u suradnji s Otočnom komisijom Konferencije perifernih pomorskih regija (CPMR).

Na konferenciji visoke razine „Kako kohezijska politika nakon 2020. može pomoći izazovima otoka u EU“, zastupnik Picula ugostio je ovom prilikom EU povjerenicu za regionalni razvoj, Corini Crețu i okupio predstavnike Europskog parlamenta, Ministarstva regionalnog razvoja RH, Europskog odbora regija za otoke, Europskog ekonomskog i socijalnog odbora za otoke te predstavnike otoka iz Grčke, Malte, Portugala, Cipra, Švedske, Korzike…

Photo: Ured Tonina Picule

Zastupnik Tonino Picula pozvao je na pravedniji odnos institucija EU prema europskim otocima i očuvanje kohezijske politike kao glavnog instrumenta za investiranje na otocima. To je najvažniji instrument koji EU ima da bi se ojačala iznutra.

– Europska komisija objavit će novi financijski plan krajem svibnja ili početkom lipnja 2018. i tada ćemo dobiti odgovore na tri pitanja koja su u sjeni nove kohezijske politike: KOLIKO, KOME i KAKO će novac biti dodjeljivan? – poručio je Picula.

Istaknuo je i da trenutni način prikupljanja podataka o otocima nije najbolji te da BDP kao pokazatelj nije dovoljan jer se regionalne razlike u EU povećavaju, a otočne regije zaostaju ili čak ispadaju u usporedbi s kopnenim područjima.

Corina Crețu, povjerenica Europske komisije za regionalni razvoj, upozorila je da nam predstoji borba za kohezijsku politiku prema kojoj postoji otpor od strane zemalja koje uplaćuju više u proračun EU.

– Svjesni razlika između otoka i kopna, kao i među samim otocima, trebamo učinkovitiji način alokacije sredstava koji će u oblik uzeti okoliš, zaposlenost, životni standard… Dobrom kohezijskom politikom svi dobivaju, a s manje ne možemo napraviti više – rekla je Cretu te također naglasila potrebu pojednostavljivanja procedura bez kreiranja novih izvora financiranja, ali i za snažnijom ulogom nacionalnih i regionalnih vlada u poticanju razvoja.

Photo: Ured Tonina Picule
Photo: Ured Tonina Picule

Gilles Simeoni, predsjednik Korzike i predsjednik CPMR-ove Otočne komisije, istaknuo je da je potrebno više fleksibilnosti u kohezijskoj politici, više autonomije za otoke te više  konzultacija s otočanima. Kao dokaz da se različite maritimne regije unutar EU nose s potpuno jednakim izazovima naveo je problem povezanosti između Korzike i Sardnije: među tim otocima koji su udaljeni 18 kilometara, povezanost je takva da moraš letjeti preko Pariza!

 Stefano Mallia, izvjestitelj Europskog ekonomskog i socijalnog odbora za otoke, poručio je da je kohezijska politika jedan od instrumenata u rješavanju problema otoka i da rješenja leže i u prometnoj politici, ali i aktivnijem angažmanu nacionalne politke.

– Naš je zadatak da usmjerimo EU agendu u pravom smjeru, a alate za to imamo. Velik interes predstavnika svih važnih EU institucija na današnjoj konferenciji, kao i medija i javnosti, ohrabruje me da vjerujem u pozitivan ishod! – zaključio je zastupnik i organizator Tonino Picula.

Andrea Orlić