Škola soljenja srdela u Fažani

Photo: Youtube/Screenshot

FAŽANA – Općina Fažana i fažanska Turistička zajednica po 15. put održavaju Školu soljenja srdela, a ove će se godine jedinstvenoj manifestaciji pridružiti i sportska događanja: Jug na dva kotača, Srdela Run i prezentacija škole Jedrenja u Fažani.

15. Škola soljenja srdela, Jug na dva kotača, Srdela Run i prezentacija škole Jedrenja u Fažani održat će se u subotu, 28. travnja.

Kako to biva u manjim mjestima, u manifestaciju je uključeno lokalno stanovništvo, udruge i brojni ugostitelji. Tako će ribari kao i svake godine prenositi tradiciju soljenja srdela kojom će i započeti manifestacija. Prijavljeno je 48 ekipa, a očekuje se oko 100 do 120 sudionika. Turistička zajednica će se pobrinuti za nabavku srdela, soli, limenki i poklopaca za pohranu srdela. Ribari će, kako je istaknuto biti mentori u maloj ribarskoj akademiji, dok će ugostitelji ponudom tradicionalnih i suvremenih jela sudjelovati u srdelijadi.

 

Photo: Franko Alujević

Da je Škola soljenja srdela jedinstvena i jedina takva škola u svijetu rekao je za Regional Express Budimir Žižović – inicijator Škole. Do sada su zanimanje za nju pokazale japanska i finska televizija, a ove godine je interes pokazala poljska televizija koja će pratiti manifestaciju. Kroz Školu soljenja srdela do sada je prošlo oko 2.000 polaznika, a Žižović je pokušao objasniti u čemu je tajna velikog interesa za ovu manifestaciju. ‘Nutricionisti i gastronomi danas preporučaju hranu u domaćoj obradi i preradi, bez konzervansa, a soljene srdele su upravo to, jelo bez konzervansa pripremljeno po najstarijem receptu prerade. Ove godine očekujemo lijepo vrijeme, puno posjetitelja i kako to i inače biva, kazalište na otvorenom uz mentore koji izlaze iz svojih portuna da prenesu ono što oduvijek rade’, rekao je Žižović.