Split: Prvo oduzimanje koncesija za pomorsko dobro od strane Županijske skupštine

SPLIT – Na dnevnom redu 10. sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije naći će se 45 točaka, od čega većinom odluke o koncesijama na pomorskom dobru. U predoženom izvješću o broju izdanih koncesija prikupljenim sredstvima te načinu trošenja sredstava za upravljanje pomorskim dobrom stoji da se lani od koncesija zaradilo 26,6 milijuna kuna.

Nadolazeću sjednice Županijske skupštine komentirao je za Dalmaciju danas  župan Blaženko Boban.

– Imamo različite temme, poput izvještaja Županijske uprave za ceste, odluku o dovršetku izrade prostornog plana Splitsko – dalmatinske županije i niz odluka u koncesijama. Zanimljivo, prvi put će na Skupštini biti i nekih koncesija koje će se oduzimati u skladu s pravilnicima koje smo donijeli prošle godine. Oni koji ih ne poštuju, ima ih pet ili šest, izgubit će koncesije.

Moram kazati da na tu temu ima pritisaka, ali nećemo odustati od principijelnosti jer inzistiram na urednosti kada su u pitanju koncesije – kazao je župan.

Photo: Boris Kačan

Prije točno godinu dana je održana burna sjednica Županijske skupštine na kojoj se raspravljalo o koncesiji na plažu Bol, nakon koje su se dogodile i velike političke promjene. Javnost je poztitivno ocijenila pravilnike koji su nastupili nakon toga, procjenjujući ih transparentnijim nego prethodne. Je li istina da se “u igru” vraća zagrebačka tvrtka Sport B zbog koje je i nastao cijeli kaos?

– Oni se vjerojatno pokušavaju vratiti kroz pravosuđe, a to je izvan ingerencije Županije. Svatko ima preko pravosuđa tražiti svoju zaštitu, ako smatra da na to ima pravo. A što će od toga biti, vidjet ćemo. Općina Bol će morati poštivati odluku pravosudnih tijela, a ja se iskreno nadam da će takva odluka biti onakva kakvu je i Županijska skupština donijela – pojašnjava župan.

Upitali smo, kada je u pitanju Županija, je li teško razgraničiti interese lokalnih zajednica kada su u pitanju koncesije od načela slobodne tržišne utakmice…

– Teško je, jer lokalno stanovništvo polazi iz pozicije da zaštiti prostor u kojem živi i onda misle da svi pravni akti, ne samo u smislu koncesija nego bilo čega, su manje važni nego ono što oni osjećaju unutar sebe za prostor u kojem žive.

Ja ih s te strane razumijem, ali postoji pravni sustav pa ćemo vidjeti kako će to sve skupa izaći. Općini Bol smo dali rok do 30. lipnja za prikupljanje ponuda, a do kraja godine moraju izabrati koncesionara. Ukoliko to ne naprave, plaža se vraća na upravljanje Županijskoj skupštini. Međutim, čujem i ja preko medija da je tvrtka Sport B tražila pravnu zaštitu, a što će s tim biti, vidjet ćemo – rekao je na kraju župan Boban.

Rade Popadić, Dalmacija danas