KRSTIČEVIĆ: Sjedište mornaričkog pješaštva bit će u Pločama

Photo: MORH/T. Brandt

SPLIT/PLOČE – Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se u srijedu, 25. travnja 2018. godine s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice u Domu Hrvatske vojske u Splitu gdje im je predstavio ključne projekte i prioritete Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u 2018. godini.

Kao jednu od najvažnijih zadaća za HRM u ovoj godini ministar je izdvojio ustrojavanje postrojbe mornaričkog desantnog pješaštva i obilježavanje ovogodišnje obljetnice HRM-a u Pločama, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

– Ploče su strateška točka i gravitacijsko središte za Hrvatsku ratnu mornaricu, a postrojba mornaričkog desantnog pješaštva će doprinijeti razvoju novih sposobnosti Hrvatske vojske – kazao je ministar.

Photo: Jurica Gašpar

Novosti u Zakonu o službi u Oružanim snagama RH

Predstavljajući ključna postignuća i projekte Ministarstva obrane, ministar je istaknuo kako je čovjek gravitacijsko središte Hrvatske vojske.

– Zahvaljujući izmjenama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH povećali smo funkcionalnost i spremnost Hrvatske vojske te podigli standard i materijalna prava, uvjeta života i rada vojnika, dočasnika i časnika, službenika i namještenika. Izmjenama Zakona o službi u OS RH, pripadnicima Hrvatske vojske vratili smo plaćanje rada umjesto postojećeg isključivog plaćanja dužnosti te uveli posebne naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu – naglasio je ministar Krstičević podsjetivši da je novost ovog Zakona i uvođenje prvog ugovora za vojnike/mornare na određeno vrijeme na dvije godine i drugog ugovora na neodređeno vrijeme u trajanju službe najdulje do 45 godine života čime se zamjenjuju postojeća tri ugovora na određeno vrijeme (na 4, 5 i 6 godina). Također, novost je, rekao je, i dobna granica za prijem vojnika, dočasnika i časnika u vojnu službu koja je ujednačena na 30 godina.

U sklopu prezentacije, Krstičević je pripadnicima HRM-a predstavio sustav domovinske sigurnosti istaknuvši kako su pravovremena prevencija i uvezivanje sposobnosti ključni za uspješno i koordinirano djelovanje u pomoći civilnim institucijama u elementarnim nepogodama.

Photo: MORH/T.Brandt

Novi ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga

Direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj najavio je predstojeće izazove u narednoj godini, kao što su novi ustroj Ministarstva obrane i Oružanih snaga Hrvatske, modernizacija mornarice te rad na Strateškom pregledu obrane i Dugoročnom planu razvoja OS RH.

– Nužno je provoditi obuku i školovanje, održavati tehniku i jačati postojeće sposobnosti te pronalaziti nova rješenja – rekao je kontraadmiral Hranj.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli izjavio je:

– Naša je vizija biti opremljena i u potpunosti osposobljena grana Oružanih snaga RH za provedbu svih misija i zadaća. Za to je nužna modernizacija, bez koje nema iskoraka. Misija HRM-a je zaštita interesa i prava Republike Hrvatske na moru, razvoj sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim operacijama i pomoć civilnim institucijama prilikom elementarnih nepogoda.

Photo: HRM

Početak obuke satnije mornaričko-desantnog pješaštva starta u lipnju

Pripadnici HRM-a sudjelovali su u međunarodnim vojnim operacijama Europske unije ATALANTA i SOPHIA i uspješno proveli najveću vojnu vježbu u 2017. godini “HARPUN 17”, a prevaljene su i 45.823 nautičke milje. Mnoga iskustva iz međunarodnih vojnih operacija implementirana su u rad Hrvatske ratne mornarice.

Komodor Raffanelli najavio je i pokretanje studija Vojnog pomorstva na jesen. Nastava će se izvoditi u specijaliziranim učionicama i kabinetima vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” Pomorske baze „Lora” u Splitu te na Pomorskom fakultetu u Splitu. Zahvaljujući tom studiju, Hrvatska ratna mornarica dobit će kvalitetne pomorske kadrove te dostojno nastaviti hrvatsku pomorsku tradiciju.

Photo: HRM

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice osvrnuo se i na ustrojavanje nove postrojbe HRM-a:

– Početak obuke satnije mornaričko-desantnog pješaštva planiran je u lipnju ove godine a nova satnija bit će smještena u vojarni u Pločama, gdje se već priprema infrastruktura, istaknuo je komodor Raffanelli.

I.B.