NOVI PRAVILNIK: Slučajno ulovljena tuna u plivaricu, od sad može na tržište

Photo: Facebook/ScreenshotMorski.hr

ZAGREB – Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede objavila je obavijest da je novim Pravilnikom o ribolovnim mogućnostima i kriterijima raspodjele državne kvote i trajne individualne kvote u 2018. godini za ribolov plavoperajne tune (Thunnus thynnus) (NN 8/2018), člankom 8. omogućeno zadržavanje, iskrcaj i stavljanje na tržište plavoperajne tune ulovljene kao prilov tijekom ribolova okružujućom mrežom plivaricom srdelarom.

Istim člankom propisana je minimalna veličina tune u prilovu od 30 kg ili 115cm, te preduvjet da masa tune u prilovu ne smije prelaziti 5% mase ukupnog ulova.

Na plovila koja ostvare prilov tune primjenjuju se postojeće odredbe o iskrcaju, prekcaju, prometu i uzorkovanju iz Pravilnika o ulovu, uzgoju i prometu plavoperajne tune (Thunnus thynnus)  i odredbe Pravilnika o Programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu.

Photo: Rogoznica Tourist Board Facebook

Drugim riječima, tunu je dopušteno iskrcati jedino u lukama odobrenim od Ministarstva za iskrcaj tune navedenim u članku 24. Pravilnika o ulovu, uzgoju i prometu plavoperajne tune (Thunnus thynnus) i uz uvjete iz članka 25. istog pravilnika.

Iz Uprave ribarstva mole sve vlasnike plovila koja ostvare prilov tune sukladno važećim odredbama, da nakon iskrcaja kontaktiraju Ribarski monitoring centar (01 6443 188 ili rmc@mps.hr) kako bi dobili upute vezane uz kreiranje e-BCD dokumenta koji mora pratiti tunu na tržištu.

Tuna koju ne prati odgovarajući BCD dokument ne smije biti na tržištu, napominju iz Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede.