Je li moguće? U planu gradnja šest specijalnih brodova za prijevoz pacijenata s otoka

Photo: Grad Zadar

Brodovi će biti specijalno građeni i opremljeni sa svom medicinskom tehničkom opremom. Imat će brzinu preko 70 kilometara na sat i moći će ploviti po svim vremenskim prilikama – najavio je tajnik ministarstva zdravstva Željko Plazonić

Nacionalni dan Hitne medicinske službe obilježen je u Šibeniku predstavljanjem 21 tima hitne pomoći iz cijele Hrvatske i zatim svečanom akademijom, na kojoj je državni tajnik ministarstva zdravstva Željko Plazonić najavio da će sljedeće godine biti izgrađeno šest specijalnih brodova za prijevoz pacijenata s otoka koji bi pokrivali cijeli Jadran, prenosi lokalni.vecernji.hr.

– U sljedećoj godini unaprijeđivat ćemo tehničke mogućnosti sustava hitne medicinske službe, planiramo izgraditi šest specijalnih brodova za prijevoz pacijenata s otoka i za službe promatranja i pomaganja unesrećenima na moru. Riječ je o multifunkcionalnim brodovima koji bi pokrivali cijeli Jadran i otoke. Brodovi će biti specijalno građeni i opremljeni sa svom medicinskom tehničkom opremom. Imat će brzinu preko 70 kilometara na sat i moći će ploviti po svim vremenskim prilikama. Projekt financiramo    europskim sredstvima i sudjeluje više ministarstva, to je multiresorni program i mogu najaviti da će do sljedeće godine brodovi biti u moru – rekao je državni tajnik Plazonić za  lokalni.vecernji.hr.

Zanimljivo je kako je unatoč izjavi resornog ministra Kujundžića, Plazonić izjavio i da se intenzivno radi na formiranju vlastite hitne helikopterske medicinske službe.

V.L.