“Neka generacije znaju tko nam je uzor”: Otkrivena spomen ploča Špiri Daniloviću

Photo: Boka News

KOTOR – Špiro Danilović, znameniti pomorski kapetan i gradonačelnik Herceg Novog od 1862. do 1865. godine, dobio je bistu u Đenovićima na hercegnovskoj rivijeri. Bistu su otkrili dječaci Uroš Danilović, kapetanov daleki potomak i mali admiral Bokeljske mornarice Luka Kovačević.

Kapetan Špiro je iz bratstva Danilović, koje se spominje u arhivskoj dokumentaciji iz 1693. godine, kao i da je za zasluge u Morejskom ratu i sudjelovanju u oslobođenju Herceg Novog 1687. godine ovo bratstvo dobilo zemljište i kuće od moćne Serenisime, a 1718. godine imanje u Miočeviće (Kumbor), Brajge (Baošić) i uvali Pokrivenik (Đenovići). Nekoliko godina kasnije Danilovići plove kao pomorski trgovci s barkama i gajetama do obližnjih luka van Boke Kotorske, piše Boka News.

Kasnije posjeduju veće brodove obalne plovidbe. Prvi kapetan duge plovidbe ovog bratstva bio je Špiro Danilović koji je tijekom svoje karijere brodio iz Odese za Trst i London, od Trsta za Hamburg i Sankt Petersburg, ka sjevernim lukama Europe, preko Atlantika za New Yorku i za Rio de Janeiro. Od 1844. do 1855. godine zapovjeda brodovima kapetana Marka Kvekića: brigantinom “Occidente”, barkom “Henriette” i brigantinom “Genio Specolatore”. Gubitkom jednog broda (zarobljen u ratnim sukobima) kapetan Špiro biva prisiljen da počne raditi kao kontrolor u Lučkoj kapetaniji Meljine. Špiro Danilović je nosiltelj Zlatnog križa za civilne zasluge, zapisao je kustos Pomorskog muzeja u Kotoru, Petar Palavršić.

Uz otkrivanje biste znamenitom kapetanu organiziran je i prigodan program na kojeme je govorio potomak slavnog kapetana, pomorski kapetan Tiho Danilović, a bili su prisutni predstavnici hercegnovske općine, članovi Bokeljske mornarice, podružnice Herceg Novi, pravoslavnog i katoličkog svećenstva, a bistu su posvetili protojerej Radomir Nikčević, paroh Radovan Tomović i jerej Nebojša Vulović.

Boka News