Uoči sezone požara, vatrogasci zabrinuti: “Hrvatske šume trebale bi bolje održavati svoje vlasništvo”

SPLIT – Prema Odluci o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima zabranjeno je loženje vatre na svim otvorenim prostorima u razdoblju od 1. svibnja do 31. rujna.

Loženje vatre u razdoblju od 1. listopada do 30. travnja može se obavljati ako je osoba prethodno obavijestila nadležnu vatrogasnu postaju. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna. Osim novčane kazni, moguće su i prekršajne sankcije i kaznene prijave zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Osobe koje izazovu požar snose troškove vatrogasne intervencije temeljem pravomoćne sudske presude, piše Dalmacija danas.

Photo: Facebook/Vatrogasci oni su naši heroji

Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina pozvao je sve građane da poštuju Odluku o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima jer se 90 posto požara događa upravo zbog ljudskog nemara.

– Zamolio bih građane da ne pale na otvorenom da se ne bi događali požari koji ugrožavaju floru i faunu, ali i naseljena područja. Pogotovo bih ih pozvao da ne vrše spaljivanje korova, jer tako dolazi do najvećeg broja požara. – kaže Glavina.

Photo: Rade Popadić

U 2018. deset puta manje intervencija nego lani u istom razdoblju

– Cijela Hrvatska, a pogotovo stanovnici splitskog područja, će dugo pamtiti sušnu 2017. godinu, kada je u katastrofalnom požaru sredinom srpnja, izgorjelo preko 4.500 hektara šume i niskog raslinja, a zahvaćena su i naselja. Ove godine je, kaže Glavina, zahvaljujući pretežno kišna prva četiri mjeseca, situacija nešto povoljnija.

– Lani smo imali preko tisuću intervencija u ovom periodu, a ove godine tek oko stotitnjak i to su sve češće, dolaskom većih temperatura. Napominje kako je ususret ovogodišnjoj požarnoj sezoni najvažnija zaštita zelenih krajolika koji su preostali, a u čemu najveću ulogu igraju Hrvatske šume.

– Bilo bi dobro da zaštitimo krajolike poput Vidove gore, Veprica, Murave, Borovače, Muća i druga područja pokrivena borovom šumom. Bilo bi dobro da Hrvatske šume češće vrše čišćenje zaštićenih krajolika i same šume koja je u njihovom vlasništvu. “U novu požarnu sezonu s 50 sezonskih vatrogasaca manje” Upitali smo Glavinu jesmo li iz teške 2017. godine izašli pametniji, na što je ukazao na velik problem s kojim se ovu sezonu suočava Splitsko-dalmatinska županija.

Photo: Filip Lolić

– 2017. godina jest bila teška, ali imali smo i prije takvih teških godina. Uvijek izađemo pametniji, ali ništa se ne pomiče s mjesta. Recimo, prošle godine je Splitsko-dalmatinska županija imala 508 sezonskih vatrogasaca, dok se ove godine taj broj smanjio na 460. Plaće su povećane na 3.500 kuna mjesečno, a sredstva za to su se dobila tako da je ukinuto 50 sezonskih vatrogasaca. Nadam se da će lokalne samouprave povećati davanja kako bi ipak mogli imati jednak broj vatrogasaca sezonaca kao i prošle godine. Otkrio nam je i da se uskoro raspisuje natječaj za kupnju 17 vatrogasnih vozila, ali postoji jedan problem.

– Više općina i gradova se udružilo u nabavci vozila kako bi dobili bolju cijenu, a Županija će sufinancirati 20 posto. Natječaj će biti raspisan tijekom svibnja, ali vozila će stići tek sljedeće godine, jer je potrebno od 6 do 7 mjeseci za njihovu izradu. – kazao je Glavina.

I.P./R.P. Dalmacija danas