Neokrnjeni Jadran – more kakvog se sjećamo

Neokrnjeni Jadran – more kakvog se sjećamo

2097
Podijeli objavu
NP Kornati, otok Levrnaka, plaža Lojena / Photo: Boris Kačan

Čisto more ili “Mediteran kakav je nekad bio”, najčešća su prezentacija ovog našeg mora. Činimo li sve da ga zaštitimo? Činimo li sve da gostima koji nam dođu u kuću odredimo pravila i kažemo: “Molim te, izuj cipele prije nego li uđeš”? Zašto bi pokazivali prekrasnu kuću, a svu nečistoću trpali unutra, ispod tepiha?

U geografskoj terminologiji mogao bi se komotno nazvati zaljevom, jer u svijetu ima i većih zaljeva od Jadranskog mora, no ipak nama je to more, jedino koje imamo. Ipak, kao da se ne ponašamo tako. Kao da ga nismo posudili od očeva i djedova i da nam služi samo kao ljetna banka koja će isplatiti kredit, djeci školovanje, a dalje… ma dalje što bude!

Svi su krivi, samo mi nismo

Drugi su nam krivi za svo smeće koje dopluta sa svakim jugom. Susjedi su krivi jer nisu u “civiliziranoj” Europskoj Uniji, ma svi su krivi, samo nismo mi sami. S druge strane, etikete na plastičnim artiklima govore drukčije, a svjedoče to oni koji ih prikupljaju; barem 30 % otpada u “civiliziranoj” i “europskoj” domovini dolazi upravo od nas samih.

Najnoviji primjer iz dubrovačke ACI marine u Komolcu dovoljno govori o ljudskom nemaru, bezobrazluku, lijenosti, ekološkoj nesvijesti i svemu onome što bismo do sutra mogli nabrajati kao odliku svoje sadašnjosti a za što okrivljujemo najčešće druge. Ipak, 73 kolica za artikle iz trgovine koja se nalazi stotinjak metara od brodova u marini nisu doplutala iz Albanije ili Crne Gore kako vole govoriti najčešći zagovornici skretanja pozornosti sa smeća ispod vlastitog tepiha. Neće smeće uzvodno uz Rijeku dubrovačku.

Ne ulazeći u detalje “tko je kriv” u ovom i mnogim drugim slučajevima, samo čista obijest i pohlepa može prouzročiti stanje kakvo je danas na Jadranu. Mediteran kakav je nekad bio 80-ih, Hrvatska je imala još 10 ili 15 godina poslije, ali nemojmo se lagati i prodavati lažnu priču. Hrvatska danas već u glavama ljudi nikako nije Mediteran kakav je nekad bio. Uz čast divnim iznimkama, Hrvati su daleko ispred toga. Nastavimo li ovim tempom, Hrvatska će biti Las Vegas s dozom cirkusa kakav je nekad bio s tendencijom budućnosti splitskog Karepovca kakav je danas.

Želimo li takav Jadran ili priliku da ga ostavimo ovako, kakvog ga iza sebe ostavljaju ovi nautičari?

Photo: Google map

Upravo sliku takvog neokrnjenog mora s plaže Lojena na otoku Levrnaka u Nacionalnom parku Kornati, odabrao je za Vas u ovom tjednu Boris Kačan.

D.G.

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Vaš komentar
Pratite nas na facebooku: