Zaštita od piratstva na brodovima hrvatske državne pripadnosti

Photo: Wikimedia/U.S.Navy photo

ZAGREB – Na sastanku Stručnog povjerenstva u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnici Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum, predsjednik Skupštine Udruge, g. Mario Pavić i v.d. ravnatelja, g. Sandro Vidas iznijeli su prezentaciju o potrebama brodara za zaštitom od oružane pljačke i otmice u jurisdikciji obalnih država Zapadne Afrike.

Naši brodovi plove po cijelom svijetu, a u područjima gdje su piratski napadi učestali potrebna je određena zaštita putem unajmljenih osoba za naoružanu pratnju, kako bi zaštitili naše pomorce, brod i teret. Pravne osobe koje pružaju usluge ukrcaja osoba za naoružanu pratnju na brodove hrvatske državne pripadnosti moraju imati rješenje (dopusnicu) Ministarstva.

Photo: Youtube/Screenshot

Povjerenstvom zasjedaju predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Sindikata pomoraca Hrvatske te brodara (Tankerska plovidba d.d.).

Diskusija je bila produktivna te je Povjerenstvo razumjelo potrebu za modernijom zaštitom hrvatskog broda koji je ujedno i hrvatski teritorij. Zaključeno je da je Zakon o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka primjenjiv (NN 108/17) na konkurentne zahtjeve država kao što su to zemlje Gvinejskog zaljeva.

Photo: Wikimedia

Više podataka možete naći u tjednom sigurnosnom izvjestaju vezano za plovidbena podrucja i neke države u kojima potencijalno ima ugroze za brodove ali nije zabranjeno ploviti tj. uploviti (npr. Libija).  Primjetno je da se Sirija (istočni Mediteran) uopće ne spominje jer se drži da je to ratna zona u koju ne uplovljavaju komercijalni brodovi.