Mediteranski festival knjige u Splitu: Donosimo program

Photo: MFK/Promo

SPLIT – Mediteranski festival knjige (MFK) otvara se u srijedu, 9. svibnja 2018., u kompleksu športskog centra Gripe u Splitu, a za sve ljubitelje knjiga i čitanja bit će otvoren do nedjelje, 13. svibnja. Radno je vrijeme u srijedu, četvrtak i nedjelju od 10:00 – 20.00, a u petak i subotu od 10:00 – 21:00 sati. ULAZ JE SLOBODAN na sve programe, a knjige će se prodavati s popustom do čak 70 %. Izbora neće manjkati, s obzirom da će ove godine na Festivalu sudjelovati više od 70 nakladnika, koji će zainteresiranima ponuditi više od 10 000 naslova.

Program prvog dana festivala, 9. svibnja

Raznovrstan program za djecu i mlade započinje već u 10:30, i to u prostoru Malog Bookvarija praktičnim satom robotike i programiranja za osnovnoškolce „ROBOTIKA je baš za mene!“ u organizaciji udruge za robotiku INOVATIC, a u Bookvariju radionicom „Anuška – Sredozemna medvjedica – Zaštita prirode“ udruge Mala filozofija. U 12:30 na rasporedu je radionica ilustriranja za djecu Sonje Gašperov „Inja putuje u svijet slikovnica“. Sa zadovoljstvom napominjemo da su te tri radionice već popunjene, što dokazuje da postoji veliko zanimanje najmlađih za sudjelovanje u Festivalu. U poslijepodnevnim satima srednjoškolce očekuje Kviz o Mediteranu udruge Mala filozofija, a djecu od 5 do 10 godina kreativni storytellingBajkaonica“ Jasmine Žiljak Ilinčić.

MFK se svečano otvara točno u podne, kada će se posjetiteljima obratiti predstavnici Ministarstva kulture, Grada Splita i Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK-u (organizatora Festivala), uz glazbu ansambla za suvremenu glazbu Umjetničke akademije u Splitu UMAS/S.

Poslijepodne će se na pozornici u velikoj dvorani održati promocije četiriju knjiga:

– u 16:00: pjesničkih zbirki „Mehanika peluda“ Martine Vidaić i „Permutacije“ Marija Glavaša

– u 18:00: publicističkog djela „Arsenizmi“ Darka Gulina

– u 19:00: publicističke knjige Isacija Péreza Fernándeza „Ime, život i avanture ‘anonimnog osvajača’ Vinka Paletina iz Korčule“, koju je prevela i pripremila Tuga Tarle.

Photo: MFK/Promo

U prostoru Bookvarija u poslijepodnevnim će se satima svakog dana održavati bogat program polemičkih panel diskusija koje obilježava trezveno i argumentirano raspravljanje o akutnim aktualnim problemima, a koji je jedan od zaštitnih znakova festivala. U 17:30 sati na redu je prva u nizu takvih diskusija „Lektira u kontekstu Nacionalne strategije za poticanje čitanja i Kurikularne reforme“, koja će pokušati dati odgovore na pitanja: Je li lektira kriva za sve? Jesu li lektirni naslovi za današnju djecu arhaični i kakve promjene donosi najavljena reforma? Kako kreativno obrađivati lektiru, poticati kritičko mišljenje i odgojiti buduće čitatelje? Što djeca i mladi čitaju izvan lektire? Što čitaju u drugim medijima? Kako od knjižnice načiniti cool mjesto istraživanja, druženja, učenja? Razgovarat će Nada Topić, Vesna Samardžić i Marija Rakić Mimica, a razgovor će moderirati Katarina Luketić.

 U 17:00 u ulaznoj auli otvorit će se izložba ilustracija Davora Štambuka, koju će predstaviti Zlatko Gall i Ivica Ivanišević, a za cijelo vrijeme trajanja Festivala posjetitelji će u Malom Bookvariju moći razgledavati i fotografije Stipe Suraća „Rastočeno vrime – legende Mediterana“.

U večernjem off-programu u kafiću Cukarin Gripe održat će se program „Petominutljetka“, pod voditeljskom palicom Marija Glavaša, inauguriran prošle godine, tijekom kojeg će svi posjetitelji dobiti priliku čitati svoju ili tuđu poeziju ili prozu u trajanju od pet minuta.

Sve ostale pojedinosti o MFK-u i njegovu programu dostupne su na mrežnoj stranici, a objavljuju se i na Facebook stranici Festivala.

R.I.