NEMA VIŠE SKRIVANJA: U ovom dalmatinskom gradu sve snimaju kamere

Foto: Morski HR

MAKARSKA – Bavite li se ”cimer frajom”, jeste li oduzeli prednost drugom vozilu prilikom ulaska u rotor, jeste li ispred ”Bijele kuće” napravili incident, nekome, možda, ukrali torbicu ili ste Kačićevim trgom vozili motocikl ili ste skrivili prometnu nezgodu na magistrali pa se pravdate da ipak niste vi krivi? E, više nema opravdanja jer će za sve navedeno, i još puno toga, uskoro postojati video snimke sa čak sedam novih i tri postojeće nadzorne kamere visoke rezolucije, a koje će kao dokazi poslužiti makarskim policajcima, komunalnim redarima, Sudu i gradskim tvrtkama.

“Big Brother” u Makarskoj će snimati na 10 lokacija, a u planu je ugradnja još 14 kamera na isto toliko frekventnih mjesta. Riječ je o projektu Grada i Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo, a koji će za najam, servisiranje i održavanje, linkove, radio-vezu kao i cijeli novi server, za ukupno 10 kamera mjesečno trošiti 11 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija. Prema riječima službenika za prevenciju PP Makarska Dina Nemčića, postavljene kamere doprinijet će turističkoj sigurnosti jednako kao i policijska biciklistička ophodnja od Kuka do centra grada.

Kako pojašnjava dogradonačelnik Dražen Nemčić, ugradnja video nadzora trogodišnji je projekt koji će biti realiziran do 2020. godine. Gradu je cilj prevencija kaznenih djela i neželjenih pojava kao i pojačana sigurnost građana i turista u prometu i na javnim površinama. “Projekt video nadzora nakon preuzimanja vlasti doslovno smo našli u ladici pa smo ga odlučili realizirati”, kaže Nemčić.

Dijana Turić, Slobodna Dalmacija