Uvodi se zapovjedništvo za koordinaciju požarima – Dalmaciji 80 novih protupožarnih kamiona

Foto: Facebook

ZAGREB – Puno službi i nepostojanje koordinacije nadležnosti prilikom najvećih ugroza pokazalo se kritičnim posebno za požarne sezone. Nikad ranije nismo počeli pripreme za sezonu požara što ove godine radimo od ožujka, poručio je ministar obrane Damir Krstičević na koordiniranoj vježbi “Sigurnost 18” u kojoj surađuju službe od GSS-a, DUZS-a do vojske i policije.

– Zahvaljujući sinergiji vatrogasaca, Hrvatske vojske, policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, braniteljskih i civilnih udruga te uz pomoć lokalne zajednice uspješno smo obranili Dalmaciju od požara i ono što je najvažnije, nije izgubljen nijedan ljudski život – naglasio je Krstičević.

Photo: Facebook/Vatrogasci oni su naši heroji

Osniva se Operativno vatrogasno zapovjedništvo

Ministar obrane dodao je kako je nakon prošlogodišnje protupožarne sezone napravljena opsežna analiza pri čemu su uočeni nedostaci sustava.

– Koordinacija i partnerstvo svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti neophodni su kako bi se mogli boriti sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama – istaknuo je ministar.

Photo: Facebook / Vatrogasci Selca

Stoga je u odnosu na prošlu protupožarnu sezonu napravljen značajan iskorak i poboljšanja: donesena je Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, uspostavljena je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, Vlada RH je donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, a najvažnija novost je novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.

– U Divuljama će biti dostupne sve relevantne i pravovremene informacije kako bi se donijela najbolja i najracionalnija odluka o rasporedu snaga i sredstava koji su angažirani – pojasnio je Krstičević.

Photo: Facebook, Makarska post

Za nadolazeću protupožarnu sezonu kopnene i zračne snage Hrvatske vojske spremne su s 200 pripadnika za brzu intervenciju i dodatnim snagama za ojačanje.

– Uvjeren sam kako će ova vježba biti vrlo korisna za sustav, kako bismo na vrijeme, uoči protupožarne sezone uočili nedostatke sustava. Svjesni smo velike odgovornosti i očekivanja naših građana stoga vrlo profesionalno i sustavno pristupamo pripremama za sezonu. Sigurnost Hrvatske i naših građana naš je apsolutni prioritet – naglasio je ministar obrane.

Photo: Grad Trogir

Za iduću sezonu 80 novih vatrogasnih kamiona

Ministar unutarnjih poslova Davor  Božinović rekao je kako je Vlada RH, nakon uočenih nedostataka u prošlogodišnjoj sezoni, reagirala u dva smjera.

“Prvi je interventni pa su tako odmah osigurana dodatna sredstva za sva područja pogođena nepogodama, a drugi je bio sistematski pristup kojem je cilj da ovu sezonu dočekamo spremni i bolje koordinirani”, rekao je Božinović.

Nismo dovoljno bogati da ne bi koordinirali rad svih službi, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Hrvatska nije velika, nema puno resursa i bilo bi stvarno neodgovorno kad bismo duplirali stvari i kad bi nabavljali nešto u policiji što postoji u vojsci i obratno – rekao je ministar.

Božinović je najavio europska bespovratna sredstva u iznosu od 30 milijuna eura za nabavu 80 protupožarnih kamiona vatrogasnim postrojbama u Dalmaciji. Dodaje kako se na jesen priprema i novi Zakon o vatrogastvu.

D.G.