4 min. čitanja

Za ovih pet morskih pasa zasigurno niste nikad čuli

Za ovih pet morskih pasa zasigurno niste nikad čuli
Photo: Youtube/Screenshot

Nema ništa zabavnije od plivanja “peraju uz peraju”s ovim velikim i impresivnim predatorima ili promatranja istih kako patroliraju velikim plavetnilom. Ako ste ronilac, vjerojatno možete nabrojiti mnogo vrsta ovih (uglavnom) grabežljivaca. No, s obzirom na to da ih ima preko 500 različitih vrsta, većina ih je i dalje nepoznata. SCUBAlife vam donosi pet nama najinteresantnijih, manje poznatih vrsta te njihove specifičnosti.

Morski pas losos (Salamon shark) na prvi pogled možda sliči velikoj bijeloj psini, no može ih se razlikovati po kraćoj njušci te “flekavom”trbuhu. Možete ih susresti u Pacifiku, a ponajviše u vodama oko Aljaske gdje ćete, ako naiđete na morskog psa lososa, naići na ženku u čak 93% slučajeva. Kao i veliki bijeli i ovi su psi impresivno veliki. Narastu čak do 3,6 metara i teže i do 317 kilograma. Također, impresivno podnose tlak jer mogu zaroniti i do 150 metara dubine te žive otprilike 30 godina. Oni vladaju zaljevom uz Aljasku tijekom cijele godine te imaju najveću tjelesnu temperaturu u svijetu morskih pasa zbog čega i dominiraju subarktičkim vodama te mogu brzo plivati. Što se tiče prehrane, uglavnom love sami i to pacifički losos zbog čega su i dobili naziv, no ponekad će se pridružiti i grupi do 40 ostalih pasa prilikom hranjenja. Ponekad ih se čak može vidjeti kako love i morske vidre, ali se njihova prehrana ipak uglavnom bazira na ribljim vrstama. Na sreću, ne spadaju u ugrožene vrste zahvaljujući relativno strogim zakonima izlova ribe u vodama Aljaske. Ronioci mogu s ovim psima roniti upravo u tim vodama.

Morski pas losos (Salamon shark)

Još jedna sjeverna vrsta je grenlandski morski pas (Greenland shark) koji, naravno, boravi u hladnim vodama Grenlanda te Islanda. Preferiraju hladnije vode te tijekom godine migriraju dubljim i plićim vodama Arktika kako bi ostali u što hladnijim vodama. Ove su psine ogromne, narastu i do šest metara, a mogu težiti čak cijelu tonu. Također su dugovječni, a životni im je vijek i preko 300 godina, ali spolnu zrelost postižu tek sa 150 godina. Većina ih je slijepa zahvaljujući očnom parazitu, ali se i bez vida odlično snalaze pri lovu zbog drugih osjetila. Najčešće jedu ribu, ali su pronalaženi i ostaci polarnih medvjeda, konja, losa i sobova u trbuhu ovih predatora. Oni su i lešinari mora pa ih privlači miris truloga mesa. Ovim psima skoro prijeti izumiranje, iako još nisu ugroženi pa ih zbog toga i zbog činjenice da rone na velikim dubinama i nije tako lako susresti. Ronioci ipak mogu imati dovoljno sreće da ih susretnu, ako su na krstarenju u Scoresby Sundu na Grenlandu. To je najveći svjetski sustav fjordova te odlična prilika za iskušati ronjenje u polarnim vodama.

Grenlandski morski pas (Greenland shark)

Morski psi krave (Cow Shark) smatrani su jednim od najprimitivnijih živućih morskih pasa, a postoji ih čak 37 različitih vrsta. Tomu je tako jer su se prvi primjerci pojavili još prije 150 milijuna godina, u ranoj Juri. Karakteristična im je i netipično velika površina škrga te male oči i točkasta njuška zbog čega izgledaju poput lutkica, iako su izraziti predatori. Hrane se raznovrsnim plijenom, od drugih morskih pasa pa sve do raža, morskih lavova i riba. Ponekad love i zajednički kako bi svladali i veći plijen te preferiraju noćni lov. Mogu narasti i do tri metra, ženke nose 12 mjeseci i to do čak 100 mladunaca. Neke interesantne primjerke ove vrste možete susresti blizu Kalifornije, Tasmanije, False Baya te Novog Zelanda. Vrlo su zanimljivo ronilačko društvo jer su izrazito znatiželjni pa će se nerijetko i s većih udaljenosti sami približiti roniocu te elegantno proplivati nedaleko njega. Nema dovoljno podataka kako bi se utvrdilo prijeti li im izumiranje, no na poznatim lokacijama ih je zadnjih godina viđano manje, iako se to pripisuje pojavi većih skupina kitova ubojica na nekim drugim lokacijama pa postoji mogućnost da su se preselili radi lova na popularne orke.

Morski pas krava (Cow Shark)

Piđama morski psi (Pyjama shark) su mali nokturalni morski psi koji se uglavnom drže plitkih grebena zbog čega je ronjenje s njima relativno jednostavno. Oni su prugasti od glave do repa, imaju više od dvadeset redova zuba, a prvenstveno se hrane ribom. Ponekad će se skupiti zajedno kako bi lovili i sakriti se među jaja lignji kako bi lovili ženske lignje koje se spuštaju da bi pričvrstile jaja. Ove morske pse često napadaju i jedu veći morski psi, a prijete im i mali morski psi u njihovom rasponu. No, njihova je najzanimljivija značajka njihova reakcija na opasnost; sklupčaju se u kuglicu i repom pokriju glavu. Ronioci mogu upoznati ove morske pse u False Bayu u Južnoj Africi.

Piđama morski pas (Pyjama shark)

Najmanja vrsta morskog psa, patuljka svjetiljke (Dwarf lantern shark), raste do maksimalne duljine od samo 20 centimetara otkuda i naziv patuljak. Žive na dubinama između 200 i 400 metara pa se rijetko vide i poznati su samo iz Južne Amerike. Imaju organe koji emitiraju svjetlo uz svoje trbuhe i peraje pa je zbog toga imenu dodana i svjetiljka. Ova svjetla pomažu im kamuflirati se kada se hrane u sunčanim plićim vodama te privlače manje životinje dok ulaze u duboke, tamne vode oceanske zone sumraka. Ronioci vjerojatno neće susretati ove morske pse, ali nevjerojatno je uopće zamisliti da postoji toliko mala vrsta morskog psa koja će doslovno stati na dlan vaše ruke.

Morski pas patuljak svjetiljka (Dwarf lantern shark)

SCUBAlife

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.