Hrvatska Vlada zbog otetog broda zaprijetila Crnoj Gori: “Jadran” u plovidbi je neprijateljski čin

Photo: Wikimedia

Vlada Republike Hrvatske poduzela je diplomatsku akciju kako bi se Crnoj Gori otežalo da u međunarodnim vodama koristi školski brod jedrenjak „Jadran“. Hrvatska Vlada je uputila oštre prosvjedne note crnogorskim i vlastima Malte zbog međunarodnog krstarenja “Jadrana“ na relaciji Tivat-Valeta-Tivat.

Iz crnogorske vlade tvrde da prosvjedna nota neće utjecati na odnose između dvije države, a i hrvatske Vlade nije bilo detaljnijeg komentara o diplomatskoj noti niti je odgovoreno na pitanja je li se od malteških vlasti zahtijevalo da otkažu gostoprimstvo školskom brodu kojeg koristi crnogorska mornarica. Proljetos je “Jadran” u sličnoj misiji trebao otploviti u Veneciju, ali je također oštra reakcija naše Vlade spriječila isplovljavanje iz Tivta, pišu crnogorske Vijesti.

“Jadran” u Malti – Smije li dalje ploviti?

U noti upućenoj Vladi Crne Gore navodi se da je isplovljavanje broda na koji Republika Hrvatska ima pravo vlasništva, čin suprotan dobrosusjedskim odnosima dviju država, odnosno svojevrstan neprijateljski čin koji ruši dobre međusobne odnose. Od Malte je diplomatskim putem zatraženo da otkaže gostoprimstvo “Jadranu” i njegovoj posadi”, kazao je sugovornik “Vijesti” blizak vojnim i diplomatskim krugovima te države.

“Jadran” se od utorka nalazi u luci Valete, glavnog grada Malte, gdje će se prema planu krstarenja zadržati do četvrtka kada je predviđeno isplovljavanje nazad za Tivat. Izvori “Vijesti” s broda tvrde da zasad brod, posada i ukrcani studenti Pomorskog fakulteta iz Kotora nemaju nikakvih neugodnosti i da se posjet Malti odvija prema planu i programu. To je uključivalo i održavanje službenog prijama za malteške vlasti, a na kome je najavljeno i prisustvo najmanje jednog ministra iz Vlade te otočne države.

– Crna Gora je diplomatski akt Republike Hrvatske primila k znanju u skladu sa stavom koji se temelji na opredjeljenju da različita stajališta o školskom brodu “Jadran”, koja nisu nepoznata javnosti, neće i ne mogu poremetiti dobrosusjedske i prijateljske odnose Crne Gore i Hrvatske – država koje su partneri u NATO-u, a uskoro i u EU – izjavio je šef Ureda za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore, Srđan Kusovac.

JAVILI SE IZ SRBIJE: “Jadran nije ništa manje srpski nego crnogorski i hrvatski”

Photo: Youtube/Screenshot

Crna Gora Hrvatskoj duguje preko 2 milijarde dolara za otetu flotu JNA iz hrvatskih luka

Hrvatska godinama pokušava vratiti “Jadran“ kojeg je bivša Jugoslovenska Ratna Mornarica prilikom povlačenja iz Hrvatske 1992. godine, odvela za Crnu Goru iz njegove stalne baze u ratnoj luci “Lora” u Splitu. Crnogorci pak tvrde da se “Jadran“ u trenutku raspada bivše SFRJ zatekao u Tivtu gdje je 1991. stigao na redovan generalni remont u tamošnje vojno-pomorsko brodogradilište “Arsenal”.

Pozivajući se na dogovorena pravila o sukcesiji vojne imovine bivše Jugoslavije, službeni Zagreb tvrdi da Hrvatskoj pripada najveći dio brodova i naoružanja bivše JRM čije su baze bile u hrvatskim lukama, procjenujući da joj Crna Gora po toj osnovi duguje preko 2 milijarde dolara na koliko je bila procijenjena jugoslovenska ratna flota. Hrvatska inzistira na potpunom vlasništvu jedrenjaka “Jadran“ koji je kao školski brod izgrađen 1933. u Njemačkoj za potrebe ondašnje Kraljevske mornarice Jugoslavije. Crnogorci i Srbi pak tvrde kako je njegovu gradnju u najvećim dijelu iznosa financirao vojni budžet Kraljevine Jugoslavije.

“Ide se definitivno na zaoštravanje odnosa sa Crnom Gorom u vezi sa ‘Jadranom’. Neće više biti sigurne plovidbe broda izvan crnogorskih teritorijalnih voda. Postoji i ideja da se uspori put Crne Gore prema EU, dok se ne riješi sukcesija vojne imovine, posebno status ‘Jadrana’”, izjavio je hrvatski izvor za crnogorske Vijesti.

Odustali od puta u Veneciju prošle godine

Jedrenjak je trenutno na devetodnevnom krsternju Mediteranom s ukrcanih 47 studenata i tri profesora Pomorskog fakukleta iz Kotora, kojima je ova plovidba praktični dio nastave. Brod je krajem travnja prošle godine trebalo s učenicima Srednje pomorske škole iz Kotora obaviti slično kraće međunarodno krstarenje Jadranom na relaciji Tivat-Venecija-Koper-Kotor, ali se od toga odustalo jer su hrvatski mediji i vlasti poveli jaku kampanju da se plovidba onemogući.

Tada je ministar obrane Damir Krstičević poručio da Hrvatska ostaje pri stavu kako je “Jadran” neraskidivi dio njihove pomorske povijesti i da će “poduzeti sve legitimne korake kako bi ovaj brod bio vraćen pod hrvatski stijeg”, o čemu je i u Europskom parlamentu govorio premijer Andrej Plenković.

Uvidjevši kako Hrvatska ustraje na povratku ukradene imovine, Crnogorci su čak i predlagali da “Jadran” istovremeno plovi pod dvije zastave, hrvatskom i crnogorskom, no Hrvatska je odbila takvu opciju kao protivnu pomorskom i hrvatskom pravu.

D.G.