Mogli smo, a nismo: Od čak 331 milijun EU kuna za uređenje ribarskih luka, povukli smo 206 milijuna!

Photo: Boris Kačan

Čak 331 milijun kuna europskih sredstava imali smo na raspolaganju za uređenje ribarskih luka, a mi smo uzeli 125 milijuna kuna manje! Novac koji se dijelio u sklopu Mjere I.23/ I.24. i posredovanjem Ministarstva poljoprivrede bio je predviđen za kvalitetan privez brodova, te za modernizaciju i opremanje novih tri do sedam kilometara obale. Riječ je, naime, o tome da ribari od Prevlake do Savudrije danas koriste tek 15-ak kilometara, što je nepovoljno za flotu u kojoj je više od 7800 ribarskih plovila raznih veličina. Zapravo, i taj kratki dio obale uglavnom ne udovoljava zahtjevnim standardima iz Zajedničke ribarske politike EU-a kad je riječ o iskrcaju ribe i daljnjoj distribuciji izlova.

Iz Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije ni jedna jedina prijava! 

Svaka prijavljena ribarska luka mogla je računati na nepovratnu potporu do čak pet milijuna eura, a za iskrcajno mjesto do 500.000 eura.

Uz poboljšanje infrastrukture, spomenuta su se sredstva mogla uložiti i u objekte za prikupljanje otpada i morskih otpadaka, a sve u cilju povećanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcanih proizvoda, te povećanja energetske učinkovitosti, piše Slobodna Dalmacija. Unatoč svemu tomu, na natječaj je stiglo devet prijava za uređenje jednako toliko luka. Naviknuti na činjenicu da nas Istra “šiša” na brojnim poljima, ne čudi da je iz Istarske županije stiglo najviše projekata, odnosno četiri. Po dvije prijave stigle su u Ministarstvo poljoprivrede iz Primorsko-goranske i Zadarske županije, a iz Splitsko-dalmatinske županije primljen je jedan zahtjev za ovu mjeru. Iz Šibenske i Dubrovačko-neretvanske županije ni jedna jedina prijava! U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako oni ne mogu znati zbog čega nije bilo interesa za uređenje ribarskih luka u spomenutim dvjema županijama. Možda to njima jednostavno ne treba…

Photo: Boris Kačan
– S područja Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije zaprimljene su prijave za tri najznačajnije ribarske luke za sektor ribolova Republike Hrvatske, i to za luke Lamjana (Kali), Gaženica (Zadar) i Brižine (Kaštel Sućurac).

Ukupna vrijednost svih devet investicija, prema procjenama iz zahtjeva, iznosi 224 milijuna kuna, a zatražena potpora 206 milijuna kuna – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. Na pitanje što će biti s preostalih 125 milijuna kuna, budući da smo za ovu mjeru na raspolaganju imali ukupno 331 milijun kuna, iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako ta sredstva neće propasti, te da će biti iskorištena na novom natječaju. Nadajmo se samo da će idući put biti više zainteresiranih…

Linda Perić, Slobodna Dalmacija