Traže se volonteri za čišćenje otoka Baljenca ili “Fingerprint island-a”

Photo: Boris Kačan

KAPRIJE – Otočić Bavjenac kod Kaprija privlači brojne posjetitelje koje znima dalmatinska baština, a prošlo ljeto je čak ekipa Discovery Channela snimala dokumentarac o, kako ga zovu, ‘fingerprint islandu’. Sad je na red došlo čišćenje kako bi se otkrili zidovi od kamena, a za sve imaju dobar razlog.

A Baljenac je, sa svojom površinom od 140.262 četvorna metra (0,14 ha) i s 23 kilometra  suhozida, vjerojatno apsolutni prvak po iskrčenosti među malim jadranskim otocima. Krčile su ga ruke kaprijskih težaka, a u malenim saćima sadili su vinovu lozu. Zato su se njegove fotografije našle u portofoliju Ive Pervana, kojim se, uz druge fotografije i tekstove obrazloženja Joška Belamarića i Joška Božanića, obratio UNESCO-u predlažući da hrvatske suhozide uvrste u svjetsku baštinu.

Photo: Boris Kačan

Što će od toga biti, još ne znamo, ali konzervatori najavljuju da će Baljenac biti registriran kao kulturno dobro (kulturni krajolik), i to vrlo skoro! – Kad oborimo taj “inicijalni” šumarak i možda još pokoji bor, svi će zidovi postati vidljivi iz zraka za što bolju snimku. Nadam se da će Baljenac ući u Registar kulturnih dobara pa bismo tada, kad ga država zaštiti, mogli tražiti novac za snimanje dronom i izradu trodimenzionalnog modela, što je vrlo značajno i atraktivno – rekao je za Slobodnu Dalmaciju inicijator akcije dr. Jadran Kale, etnolog.

– Pred uvrštavanje kulturnog krajolika školja Baljenac u Registar kulturnih dobara RH i 3D-modeliranje fotografiranjem s drona pozivamo pomoći u otkrivanju zidova na školju za tim bolji trodimenzionalni model – pozivaju iz Muzeja grada Šibenika, piše SibenikIn.

Cilj akcije je uklanjanje nastajućeg borovog šumarka na jugoistočnom kraju školja i dobrodošli su volonteri s motornim pilama.