Hvar obilježava 150 godina organiziranog turizma

Photo: Pixabay

HVAR – Ove godine Hvarani obilježavaju 150 godina organiziranog bavljenja turizmom. Nizom manifestacija, obilježiti će se ova velika i važna obljetnica ne samo za hvarski, nego i hrvatski turizam.

Cjelogodišnji turistički fokus Grada Hvara i Turističke zajednice Grada Hvara ove je godine upravo skretanje pažnje na bogatu kulturnu, društvenu i sportsku ponudu koju Hvar nudi turistima iz cijeloga svijeta. – prenosi HRT.

Višednevna proslava održat će se od 10. do 15. svibnja 2018. na različitim lokacijama u Hvaru. Tako je 10. svibnja Hvar domaćin enološkog festivala Hvar – otok vina, a dan nakon toga održat će se Fjera sv. Prošpera, zaštitnika Grada Hvara, prigodni program na Trgu sv. Stjepana i Večer folklora i klapske pjesme.

Photo: Boris Kačan

Ovo šestodnevno događanje od velikoga je značaja kako za hvarsku, tako i hrvatsku turističku tradiciju. Specifičan položaj te prirodna i povijesna baština bili su poticaj za razvoj organiziranog turizma od 1868. godine, kada je utemeljeno Higijeničko društvo, koje je poticalo turizam te ga pozicioniralo kao najvažniju gospodarsku granu ovoga grada, danas svjetski poznatog turističkog odredišta.

U bogatoj arhivi HRT je uz pomoć Deše Jović pronašao povijest hvarskog turizma. Kako je izgledao hvarski turizam kroz tih 150 godina – pogledajte OVDJE.

HRT