PLAVA VREĆA: Kad more kaže hvala 2.A i 2.B razredu

Photo: Srđan Hulak

PLAVNIK/RIJEKA – Učenici osnovne škole Frana Krste Frankopana su u srijedu 9. svibnja 2018. godine zajedno sa štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Rijeke i volonterima INA kluba čistili obalu Plavnika.  Klinci su imali ujedno malu umjetničko-ekološku radionicu na brodu. Veselio ih je i njihov otočan Damir Keđo.

Sve to u sklopu promocije Plave vreće koja se ove godine širi svim INA morskim pumpama, Fina poslovnicama na Jadranu kao i Hrvatskim savezom sportskog ribolova na moru.

Brod pun plavih vreća napustio otok Plavnik, valovi su hučali: “Hvala!”

Cilj Plave vreće je promovirati individualno sakupljanje naplavina kad se nautičar nađe na nekom manje pristupačnom mjestu i uoči naplavine. Vreća ne mora biti ni plava ni plastična. Naplavine se mogu sakupiti i u ribarskoj kašeti koju je more također izbacilo na obalu. Važno je donesti naplavine do kontejnera u luci, a poželjno svoj podvig snimiti i javno objaviti da prijatelji vide kako sakupljanje nije opasan podvig.  Kada bi svaki nautičar u sezoni sakupio samo jednu vreću naplavina, more bi reklo hvala.

Photo: Srđan Hulak

Treba znati sljedeće:
1. Naplavina nema titulara i ne možemo nikome poslati račun kada napunimo Plavu vreću.
2. Sakupljanje nije opasno – sunce i more snažno dezinficiraju plastiku, limenke, boce, odjeću, obuću i sve što pluta.
3. Sakupljanje naplavina može biti zabavno – svojevrsna arheologija moderne ambalaže, modnih običaja, snage vjetra i bujica rijeka. Nerijetko se na obali nađu poruke u boci što su godinama plutale.
4. Instant karma. More uzvraća ljepotom momentalno — čim smo očistili obalu od naplavina, NAŠA PLAŽA je čista!

A da je tomu zaista tako svjedoči usklik maloga Semija koji je uzbuđen izletom, atmosferom jednostavno ljudski i iskreno kako samo djeca znaju rekao: “Ovo je bolje od sna!”

PROJEKT “PLAVA VREĆA”: Više od 100 sudionika u akciji prikupljanja naplavina s krčkih plaža

Photo: Srđan Hulak

Kad more kaže hvala 2.A i 2.B razredu 

Učenici 2.A i 2.B razred sudjelovali su u hvalevrijednom projektu „Plava vreća“ koji za cilj ima očistiti plaže od naplavina. Zajedno s organizatorima projekta, djelatnicima Ponikava pod vodstvom gospodina Dejana Kosića i udruge „Obala naših unuka“  i zajedno sa štićenicima riječkog Centra za rehabilitaciju, brodom „Kapetan Nemo“ zaplovili smo put krčkih plaža.

Dobro opremljeni, kapama na glavi, zaštitnim rukavicama, plavim vrećama i najvažnije velikom željom i voljom za pomoći našem moru, krenuli smo čistiti plažu po plažu. I tako su naše male ruke činile veliko djelo koje su zabilježile i kamere kako bismo odaslali poruku, ali i bili primjer SVIMA!!!

Nije svaka naplavina bila za vreću te je svatko izabrao njemu posebno zanimljivu naplavinu  kako bi u kreativnoj radionici koja se po povratku s plaža održala na brodu, nešto izradili za uspomenu na ovu predivnu akciju.

Photo: Srđan Hulak

Zlatnom otoku Krku od njegove zlatne djece!

Velika hvala Ponikvama što su nas uključili u ovaj projekt, posadi broda „Kapetan Nemo“, svim sudionicima na ugodnom druženju te fotografu Srđanu Hulaku što nam je predivan dan fotografijama pretvorio u trajnu uspomenu.

Vlatko Ignatoski