VELIKO PRIZNANJE! Europski muzejski oskar za Muzej betinske drvene brodogradnje

Photo: PR

BETINA/VARŠAVA – Muzej betinske drvene brodogradnje osvojio je u Varšavi nagradu za najbolji Europski muzej godine u kategoriji „Museums & communities“.

Muzej koji je nastao na inicijativu udruge Betinska gajeta 1740 s ciljem zaštite umijeća gradnje ovog drvenog broda i očuvanja znanja o tradicijskoj drvenoj brodogradnji u Betini i velikim trudom i angažmanom svojih mještana u kooperaciji s njegovim djelatnicima osvojio je “europskog muzejskog Oscara” u kategoriji Museums and communities.

– Nagradu Silletto dodjeljuje Europski muzejski forum. Naš muzej osvojio je Silletto skulpturu uz obrazloženje da je to muzej koji je aktivan u svojoj zajednici, djeluje potaknut entuzijazmom i upornošću, u svoj rad uključuje volontere, s ciljem širenja i prenošenja znanja i vještina te uključivanja djece i starijih osoba, rekla je za Morski.hr Mirela Bilić, voditeljica marketinga betinskog Muzeja.

Photo: PR

– Nagradu (skulpturu) čuvamo godinu dana, do sljedeće ceremonije dodjele EMYA nagrada kad se od nas očekuje da prezentiramo kako je osvojeno priznanje utjecalo na naš rad i život našeg muzeja.

Preponosni smo što su nam uopće prihvatili nominaciju (na preporuku sudačke komisije EMYA-e koji su nas posjetili još lani u kolovozu) a posebno što smo bili u ugodnom društvu s kolegama iz Vučedola čija je prezentacija bila posebno zapažena.

Svi su tamo u čudu i pitali su nas: „Kako ste to uspjeli sa samo dva zaposlena u muzeju?” – kaže uzbuđena Mirela Bilić koja je najavila i feštu u Betini povodom ovog ogromnog muzejskog priznanja.

EMYA je jedna od najznačanijih nagrada koja se dodjeljuje u svijetu muzeja na razini Europe još od 1977., što je potaknulo Vijeće Europe na osnivanje Europskog muzejskog foruma, čija je svrha promicanje muzejske djelatnosti. Podsjetimo, muzej je otvoren u kolovozu 2015. godine i to s namjerom da se očuva drevna tradicija drvene brodogradnje u Betini. Općina Tisno, koja je osnivač Muzeja, prepoznala je ovaj projekt i aktivno ga podupirala, otkupila kuću za buduću zgradu muzeja i pribavila sredstva putem Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te sredstava Općine Tisno.

I.B.