Photo: Pixabay

Iako Morski.hr politici s razlogom daje pridjev “mrski ha er”, rado ćemo je spomenuti isključivo u dvije situacije; kad to politika i političari zasluže dobrim morskim primjerom ili kad su mogli napraviti nešto dobro, a to nisu učinili. Podatak o tome da brod na Žirje i Kaprije zbog nevremena nije pristao čak 40 puta u prethodnoj godini jedan je od žalosnih primjera kad smo to primorani ponoviti još jednom. Pogodite zašto? Jer nije pristao opet i opet i opet… 

Otoci Žirje i Kaprije i njihovo nikakvo vezivanje s kopnom dugo su već teme o kojima se raspravlja na svim osim onim najvažnijim razinama. Razinama koje je neprimjereno otpuživati za lijenost, nerad i previsoke plaće, a primjereno ih je voziti službenim crnim limuzinama za isti proračunski novac koji plaća stare koncesijske kante za stanovnike naših otoka.

U međuvremenu sigurno se pitate je li gospodu u odijelima od probranog štofa i uglađenoj kravati dira činjenica da brod koji tobože povezuje te otoke sa Šibenikom opet nije stigao na odredište, pokvario se i ugrozio sigurnost putnika? Dapače, da nije bilo lokalnog ribara koji je licenciranu prugu odteglio do otočja za koje Hrvatska nadobudno izrađuje i novi zakon, pitanje je u kojoj rubrici bi pisali ovakve retke.

Riječ “sramota” kao da ne postoji za više i niže odgovorne u resorima koji se ne vole vrijeđati. Jer tko će lupati silne pečate, ispunjavati silne formulare na papiru u 21. stoljeću, raditi poslove koji su izmišljeni da bi netko tamo beskonačno reciklirao bezlične formate A4, itd.

U 40 projekata na otocima uložili 19 milijuna, u vlastite mobitele 65 milijuna kuna!

Podsjetimo, Vlada je grandiozno najavila ulaganja od 19 milijuna kuna u projekte na hrvatskim otocima. Zvuči puno? Čekajte malo… Taj iznos će rascjepkati na čak 40 različitih projekata. Jasnije? Pričekajte još samo trenutak… Nešto prije Središnji državni ured za nabavu odriješio je kesu i potrošio 65 milijuna (Vaših) kuna na 10.800 mobitela s pripadajućim tarifama za članove Vlade, Ured predsjednice, središnje državne urede i niz drugih javnih institucija… Pogađate – jer je to primjereno.

Odlaskom jedne ministrice, stanovnicima Kaprija, Žirja i nizu hrvatskih otoka (za koje danas doznajemo kako i njih nedostaje stotinjak), zasigurno će biti bolje. Vratit će žena mobitel, kao i svi članovi njenog stručnog tima koji su samo htjeli pomoći posrnulom hrvatskom gospodarstvu. Naravno za debelu proviziju. Treba li zbrajati koliko ispravnih trajekata, mostova ili tunela bi za te novce mogli izgraditi?

Iako ne sumnjamo kako garancija za uređaje i tarife vrijedi dvije godine, ipak je uljudno ekipu koja ih ostaje koristiti upitati: Gospodo, služe li Vam dobro ti mobiteli?

D.G.