Nakon Todorića, otok Smokvica opet na bubnju – Cijena: 4,9 milijuna kuna godišnje

Photo: Youtube/Screenshot

SMOKVICA/ZAGREB – Ministarstvo državne imovine raspisalo je u subotu javni poziv kojim u zakup na 30 godina daje otok Smokvicu po početnoj godišnjoj cijeni od 4,9 milijuna kuna. Ministar državne imovine Goran Marić izjavio je da očekuje interes za Smokvicu jer se, kako navodi, radi o malom, ali elitnom mjestu.

– A onda su mogući i elitni korisnici jer cijena je prilično visoka – rekao je Marić, dok je načelnica Rogoznice izjavila kako će koristi od najma imati proračun, ali i općina Rogoznica u smislu poreza na potrošnju, poreza na dohodak od svih prihoda koji se budu ostvarivali kroz turističku članarinu kao i boravišnu pristojbu, piše HRT.

Budući da je Smokvica još uvijek otok s posebnom vojnom namjenom, ulaganja u prostor nisu moguća. Ako Ministarstvo obrane tu odluku povuče, slijedi izmjena prostornog plana. Tko preuzima kormilo na Smokvici trebalo bi se saznati za 30 dana koliko je natječaj otvoren.

U zakup na pet godina ide i turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom Orebić. Početna cijena je 8 milijuna i 40 tisuća kuna. Kamp Uvala Slana s hotelom Club Vala također ide u zakup i to po cijeni od 943 tisuće kuna godišnje. Na prodaju je Hotel Hrvatska u Baškoj Vodi s početnom cijenom od 42 milijuna 392 tisuće i 625 kuna.

Podsjetimo, Smokvicu su 11 godina koristili isključivo Todorići, a nakon što je prošle jeseni predana u posjed Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, u Ministarstvu su kazali da je otok i objekte na njemu obitelj Todorić koristila bespravno te su već tada najavljivali njegovo davanje u dugogodišnji zakup.

Prema pisanju portala ŠibenikIn, nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske na otoku Smokvica Vela čuvaju zaposlenici zaštitarske službe, a troškove čuvanja državnih nekretnina na Smokvici Veloj podmiruje Ministarstvo državne imovine, kazali su nedavno u Ministarstvu državne imovine.

ŠibenikInHRT