Otok Babac postaje samostalno naselje i više nije dio kopnenog naselja Turanj

Photo: Boris Kačan

BABAC – Jedini naseljeni otočić u arhipelagu od 16 otočića između otoka Pašmana i kopna više nije dio kopnenog naselja Turanj, odsad je samostalno naselje u Općini Sv. Filip i Jakov. Jednoglasna je to odluka svih 13 vijećnika na sjednici Općinskog vijeća.

Svemu je prethodio zahtjev za izdvajanje sa 70 potpisa, onih koji na otoku Babcu, udaljenom jednu nautičku milju od Turnja i od otoka Pašmana, imaju prijavljeno prebivalište i vlasnika nekretnina, piše Zadarski list.

– Ovo je kapitalna odluka, vizija 21. stoljeća s kojom će otok Babac zasigurno procvasti, postati poželjna turistička destinacija gdje će se raditi i živjeti. Uz razne pogodnosti koje ima samostalno naselje želja nam je da otok Babac bude poput otoka Vrgade u Općini Pakoštane, kazao je Zoran Pelicarić Peco, općinski načelnik.

Sa svojih 10 prijavljenih stanovnika, kad zamre turizam tu obitava jedan ili niti jedan stanovnik, otok Babac se može usporediti s pitoresknim naseljem Sveti Josip kod Bednje u Varaždinskoj županiji, najmanjim selom s najmanje stanovnika. Četiri vikendice, dvije obiteljske kuće, tri stanovnika. Doduše u Hrvatskoj ima čak 119 naselja bez ijedne žive duše.

Photo: Boris Kačan

– Suvlasnica sam nekretnine na Babcu i još 2003. godine, kad sam bila predsjednica mjesnog odbora Turanj, tražili smo izdvajanje otoka u samostalno naselje. Onda nažalost nisam, a danas sam hvala Bogu to i doživjela, rekla je Jovita Pirović, općinska vijećnica i predsjednica općinske podružnice MODES-a.

Babac je jedini naseljeni otočić u otočju od 16 otočića između otoka Pašmana i kopna. Od znamenitosti na otoku su crkva sv. Andrije iz 13. do 15. stoljeća, ostatci utvrde Fortice iz 15. stoljeća i svjetionik izgrađen 1874. Utvrda je pripadala ljetnikovcu obitelji de Soppe. Ljetnikovac je utvrđen. Najveći broj stanovnika zabilježen je 1953. kad je na otočiću živjelo 35, starosjedioca prezimena Mandić. Godine 1971. imao je 34 stanovnika, a otada broj stalno opada te na njemu obitava tek nekoliko stanovnika, tijekom ljeta i vikendaši.