Spašena dvočlana posada nasukanog katamarana u Šoltanskom kanalu

Photo: Youtube/Screenshot/Ilustracija

ŠOLTA – Noćas je u Splitskom akvatoriju poduzeta koordinira spasilačka akcija manjeg intenziteta prema havariranoj jedrilici-katamaranu, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetoj spasilačkoj akciji prema havariranoj jedrilici u Splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe.

Spasilačka akcija pokrenuta je sinoć, 14. svibnja u 22.20h, kada su službenici MRCC Rijeka zaprimili poziv pogibelji od dvočlane posade sa privatne jedrilice, nakon što su tijekom plovidbe sa sjeverne strane otoka Šolte primijetili kvar kormila i potpunu nemogućnost daljnjeg manevriranja. Budući da je jedrilica ostala plutati u području intenzivnog pomorskog prometa postojala je vrlo visoka opasnost od eventualnog sudara sa drugim plovilima u prometu, stoga je o događaju obaviještena Lučka kapetanija Split, čiji službenici su odmah isplovili prema poziciji havarirane jedrilice, kamo su stigli u 00.55h. Sa jedrilice je evakuirana neozlijeđena dvočlana posada, skipper te ujedno vlasnik plovila, T.H. i njegova supruga kao drugi član posade, oboje državljani Republike Njemačke.

Photo: Youtube/Screenshot/Ilustracija

Na poziciji pronalaska obavljen je pregled havarirane jedrilice ‘Titus’, tipa katamaran dužine 13 metara, njemačke zastave, kojim je utvrđeno kako ista ne prima more u potpalublju, niti je uočeno onečićenje mora na poziciji, nakon čega je spasilački brod LK Split havariranu jedrilicu uzeo u tegalj u luku Rogač, na otoku Šolti, gdje  je jedrilica osigurana na vezu u 01.40h, čime je akcija uspješno okončana.

U okviru očevida službenici Lučke kapetanije Split uzeli su izjave dvočlane posade o tijeku događaja tijekom njihove plovidbe, a koji su izjavili da su prije kvara upravljačkog mehanizma pokušali isploviti iz mjesta Krknjaši, otok Drvenik, no prilikom dizanja sidra uslijedio je jači udar vjetra (inače je prognoza vjetra u tom dijelu akvatorija bila do razine 3) te se dogodilo ‘oranje’ sidrom po dnu mora, što je otežalo manevriranje i jedrilica se krmenim dijelom nasukala u pličini između Drvenika i Krknjaša Malog. Prilikom nasukanja teže su oštećena oba brodska kormila, a koja su nedugo potom tijekom plovidbe u potpunosti otkazali i jedrilica ostala plutati Šoltanskim kanalom bez nadzora, izviještava Ministarstvo mora.

I.B.