Photo: aeronautics-sys.com/Ilustracija

ZAGREB – Sustav besposadnih zrakoplova trebao bi nadzirati ribolov u Jadranu. Ugovor vrijedan 4,88 milijuna eura s izraelskom tvrtkom Aeronautics potpisao je danas ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Ministarstvo poljoprivrede provelo je otvoreni postupak javne nabave besposadnog zrakoplovnog sustava (BZS) za potrebe nadzora i kontrole ribolova. Najbolji ponuđač bila je izraelska tvrtka Aeronautics, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. Ugovor su potpisali ministar Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika uprave tvrtke Aeronautics Daniel Eshchar.

Vrijednost odabrane ponude jest 4.879.633,00 eura, a financirat će se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike potrebne za  provedbu pune kontrole u teritorijalnim vodama i zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu Republike Hrvatske.

Sustav će se koristiti za sljedeće aktivnosti nadzora ribarstva:

–          praćenje ribolovne aktivnosti i otkrivanje nelegalne aktivnosti u unutarnjem moru, teritorijalnom moru i u zaštićenom ekološko ribolovnom pojasu RH;

–          kontrolu prostorno vremenskog ograničenja ribolova;

–          nadzor izlova tune;

–          nadzor izlova male plave ribe noću;

–          nadzor ulaska ribarskih plovila sa stranom zastavom u teritorijalno more RH;

–          identifikaciju ribarskih plovila temeljem vanjskih oznaka.

 – Ovo je najveća i najznačajnija stavka u modernizaciji sustava nadzora i kontrole ribarstva do 2020. godine. Zahvaljujem Ministarstvu obrane koje će nam pomoći logističkom podrškom i upravljanjem opremom, a o čemu smo već potpisali sporazum. Sustav ćemo za kontrolu ribarenja koristiti preko 60% vremena, a u ostalo vrijeme bit će na raspolaganju kao potpora zaštiti i spašavanju na moru, zaštiti od požara itd. A dobra vijest je i da nam EU pokriva 70% troška investicijeizjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Pročitajte još i: VIDEO: Pogledajte kako će izgledati sustav nadzora Jadrana besplilotnim letjelicama

D.G.