Što se krije u podmorju Paga kod Punte sv. Nikole?

PAG – U podmorju kod Punte Sv. Nikole u Paškoj uvali vode se podvodna arheološka istraživanja koja provodi Arheološki muzej Zadar u suradnji s Gradom Pagom.

– U podmorju nedaleko rta sv. Nikole otkrili smo luksuzno stolno posuđe, finu keramiku, ostake koji spadaju u kategoriju luksuza kakav je bio prisutan u značajnijim gradovima u Dalmaciji – rekao je za Radio Pag dr. sc. Hrvoje Manenica, viši kustos Arheološkog muzeja Zadar.

– Međutim, tek nakon što napravimo sonde i ispitamo to područje znat ćemo što je bilo kod rta sv. Nikole. Na tom području se mogao nalaziti mul, jer postoje naznake toga, što povezujemo s izgradnjom novog grada Paga. Međutim, može se raditi i o ostacima tereta broda koji je stradao u brodolomu. Nalaze vežemo za razdoblje između 14. i 16. stoljeća. Moramo prodrijeti dublje u slojeve pijeska i sve dobro istražiti kako bi donijeli konačan zaključak – ističe Manenica.

Podvodna arheološka istraživanja vodi Mario Radaljac, kustos Odjela za podvodnu arheologiju Arheološkog muzeja Zadar. Arheolozi očekuju kako će na području Punte sv. Nikole pronaći niz zanimljivih arheoloških ostataka, na što upućuju dosadašnja probna istraživanja. Za sada je napravljena prva sonda, uređen je ponton, a podvodni arheolozi istražuju lokalitet. Podvodnim istraživanjem utvrdit će se što se nalazilo pod morem nedaleko od Punte sv Nikole.

Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je rekao kako Grad Pag podržava ova arheološka istraživanja kako bi se utvrdilo što se na tom području nalazilo i tako rasvijetlio jedan dio paške prošlosti.

Radio Pag