Iz podmorja Kornata očišćeno 378 kg otpada!

KORNATI – Javna ustanova ,,Nacionalni park Kornati” tijekom travnja i svibnja organizira niz akcija uklanjanja otpada iz podmorja i priobalja, a sve s ciljem očuvanje iznimno vrijednih kornatskih podmorskih vrijednosti.

Tako je u periodu od 11.-13. svibnja, u suradnji sa Društvom za podvodne sportove Zagreb, održano uklanjanje i kvalitativno-kvantitativna analiza otpada s 6 lokaliteta unutar NP Kornati tijekom koje je sakupljeno ukupno 230 kg različitog otpada. Na istim je lokalitetima u listopadu 2017. godine provedena analiza korištenjem iste metodologije, a pritom koje je sakupljeno ukupno 378 kg otpada, piše Gorgonija.com.

Kvalitativno-kvantitativna analiza otpada ima za cilj procjenu odnosa otpada koji morskim strujama pristiže u područje NP Kornati i otpada koji nastane u području Parka, a na koji, JU NP Kornati, unapređenjem mjera smanjenja onečišćenja, može utjecati.
Preliminarni rezultati ukazuju da su u sedmomjesečnom periodu s minimalnim turističkim aktivnostima u područje NP Kornati (listopad 2017 – svibanj 2018) u područje NP Kornate ušle iznimno velike količine morskog otpada. Najbrojniji otpad čini plastika, posebice u uvalama koje su okrenute prema jugu na kojima je iznimno brojna plastična ambalaža (plastične boce). Na nekoliko komada sakupljenog otpada na kojima se uspjela zadržati deklaracija, evidentirani su proizvodi koji dolaze iz južnog dijela Jadrana.

Istraživačke se aktivnosti odvijaju u suradnji s Društvom za podvodne sportove iz Zagreba – DPS Zagreb, će se na istim lokacijama ponoviti i u listopadu 2018. godine, nakon turističke sezone odnosno intenzivnijih turističkih aktivnosti unutar Parka.

Tekst: Martina Markov
Fotografije: Antonio Bronić, Matko Pojatina

Gorgonija