Predstavljeno novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama

Foto: Facebook

SPLIT – U sklopu terenskog dijela međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti “Sigurnost 18”, koji se održava od 15. do 17. svibnja 2018. na području Dalmacije, predstavnicima državnih institucija i medija predstavljeno je novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u Divuljama, izvijesili su iz Ministarstva obrane. 

– Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama nužno je za ovu sezonu, mora se zapovijedati s terena, a ne iz Zagreba. U tom zapovjedništvu imamo sve elemente sustava domovinske sigurnosti i cilj je da bude operativno već za deset dana, da ima sve informacije o događanjima s terena kako bi se donijela pravodobna, najbolja i najracionalnija odluka za angažman i raspored snaga i upravljanje situacijom na terenu – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

– Glavna razlika u odnosu na prošlu godinu je što ćemo sada moći koristiti sve resurse koji su nam na raspolaganju. Prije smo ovisili o informacijama koje su bile često kontradiktorne zbog subjektivnog dojma pojedinca, a sada ćemo imati realne informacije s  terena – zaključio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je kako bi takvo središte trebalo napraviti i u Zagrebu, napomenuvši kako OVZ u Divuljama neće služiti samo za vođenje operacija tijekom požara, nego i za upravljanje krizom na području cijelog Jadrana, kao i mjesto uvježbavanja svih naših snaga.

– Ovo je proizvod lekcija naučenih iz prošle godine kako imati jedinstvenu sliku i donijeti kvalitetnije odluke – zaključio je.

– Ovo središte u Divuljama na nacionalnoj razini sigurno će biti od velike koristi i vjerujem da će ova protupožarna sezona biti bolja od prijašnje – istaknuo je vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić, koji je promatračima predstavio novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo.

U Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama prikazan je prijenos slike s vježbovne lokacije u Kistanjama u realnom vremenu, gdje su promatrači mogli vidjeti spašavanje i zbrinjavanje unesrećenih osoba iz vlaka nakon željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu.

Među promatračima tog dijela vježbe bila je i ministrica unutarnjih poslova Republike Slovačke Denisa Sakova, a u vježbi je sudjelovao i slovački modul za gašenje požara, koji je angažiran zajedno s hrvatskim snagama na gašenju požara u Muću, jednoj od nekoliko vježbovnih lokacija.

Promatrači su posjetili Situacijsko središte s opremom potrebnom za prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu.

– Osim osposobljenih ljudi, potrebna je i tehnologija. Podaci s terena dolazit će ovdje, gdje će ih obrađivati pripadnici vojske, policije, vatrogasaca i drugih sudionika, a vatrogasnom zapovjedniku će se potom predložiti odluka koja će se provoditi na terenu – pojasnio je zapovjednik zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Krešo Tuškan.

– Cijeli ovaj prostor zamišljen je kao situacijsko središte, gdje su voditelji pojedinih segmenata zapovjedništva. Kako su uz vatrogasce uključene i druge službe, u ovom središtu će se prikupljati i analizirati svi podaci s terena –  dodao je zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika Željko Sutlar.

Cilj vježbe je provjeriti nadležnost tijela iz sustava domovinske sigurnosti koje proizlaze iz zakona kojima su ta tijela osnovana, provjeriti sustav kriznog rukovođenja, komunikaciju i koordinaciju unutar tijela sustava domovinske sigurnosti te standardno operativne postupke, kao i uvježbati krizno komuniciranje i obavješćivanje. Također, cilj je bio provjeriti i komunikacijsko-informacijski sustav te sposobnosti Operativnog vatrogasnog zapovjedništva, kao i prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područje u OVZ, te ustvrditi slijed odgovora na krizu – način narastanja snaga sustava domovinske sigurnosti, ističu u Ministarstvu.

I.B.