Pao s jedrilice u more, a brod plovio na autopilotu i nasukao se!

Photo: Youtube/Screenshot

KUKLJICA – Austrijska jedrilica nasukala se jedrilica između Kukljice na otoku Ugljanu i prolaza Mali Ždrelac. 

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, (MRCC)  Rijeka predvečer, 19. svibnja u 18.44 sati, zaprimili su posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Zadar dojavu očevidca o pronalasku nasukane jedrilice kod mjesta Kukljica, otok Ugljan. Jedrilica je pronađena sa upaljenim pogonskim strojem i uključenim ‘auto-pilot’ sustavom i bez posade ispred mjesta Kukljica, otok Ugljan, o čemu je Središnjica obavijestila nadležnu Lučku kapetaniju Zadar te je pokrenuta koordinirana potražno – spasilačka akcija prema nestaloj posadi jedrilice, izvještava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Zbog skorog zalaska sunca u koordinaciji sa Obalnom stražom RH u pripravnost je stavljen i zrakoplov tipa ‘Pilatus’, dok je istovremeno putem Obalne radio postaje ORP Splitradio prema svim sudionicima u pomorskom prometu u području potrage emitirana poruka hitnosti (PAN-PAN), o moguće nestalim osobama u moru.

Nedugo nakon pokretanja SAR akcije, u 19.23 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o pronalasku jedne žive osobe u moru ispred mjesta Ždrelac, o čemu je obaviještena LK Zadar, čiji službenici su preuzeli osobu, K.H.H. (rođen 1949. godine), državljanin Republike Austrije te ga predali djelatnicima Hitne medicinske pomoći Zadar, koji su utvdrili da spašeni Austrijanac osim iscrpljenosti i pothlađenosti nije zadobio nikakve druge ozljede, nakon čega su službenici zadarske Kapetanije u okviru očevida obavili razgovor sa spašenikom i utvrdili da njemu pripada prethodno pronađena napuštena jedrilica i da je, srećom, on bio jedina osoba na plovilu, slijedom čega je obustavljena daljnja potražno – spasilačka akcija, opozvano je uzlijetanje zrakoplova Obalne straže RH te je prekinuto daljnje emitiranje poruke hitnosti, a službenici LK Zadar provode daljnja postupanja u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nesreće, izvještava Ministarstvo mora.

D.G.