Hidroavionom na Lošinj u spomen na nekadašnju redovnu liniju

MALI LOŠINJ – U subotu je u luci u Malom Lošinju priređen doček hidroaviona iz Trsta, čime su evocirane uspomene na nekadašnju redovnu liniju koja je povezivala ova dva grada u doba talijanske uprave, od 1926. godine do zahuktavanja II. svjetskog rata.

Liniju Trst – Zadar s usputnom stanicom u Malom Lošinju 1926. godine pokrenula je tvrtka “Societa’ Italiana Servizi Aerei”, kraće SISA, s tim da je 1928. u red letenja dodana i Venecija. Tvrtku SISA pokrenula je tršćanska obitelj Cosulich, lošinjskih korijena, a 1934. je prestala s radom, te je uključena u poduzeće “Societa’ Aerea Mediterranea”, potom preustrojeno u državnu tvrtku “Ala Littoria”, piše portal Otoci.net.

Skupina Tršćana lošinjskih korijena posljednjih godina priređuje prisjećanja na ova vremena, pa su tako već bili organizirani promotivni letovi iz Trsta za Torino, te za Zadar, a ovaj put na red došao i Mali Lošinj.

Kako je prije nekoliko dana došlo do kvara predviđenog hidroaviona, koji se inače koristi na jezeru Como, pronađeno je zamjensko rješenje, no sve je to uzrokovalo kašnjenje programa. Tako je hidroavion sletio u lošinjsku luku s gotovo sat vremena zakašnjenja, s tim da je dvoje putnika prekrcano u gumenjak odmah na moru, bez plovidbe prema pontonu Lučke uprave, kako bi se uštedjelo na vremenu. Odmah potom hidroavion je uzletio na novu turu prema Trstu i natrag (let u jednom smjeru traje oko sat vremena), ovaj put se privezavši uz ponton. U prvoj turi doputovali su predsjednica Lošinjske zajednice u Trstu Licia Giadrossi i umirovljeni pilot Egidio Braicovich, predsjednik strukovne udruge “MareCielo Gianni Widmer” iz Trsta. U drugoj su turi doletjeli publicistica Rita Cramer Giovannini i Edi Kraus iz turističke agencije “Aurora Viaggi”, koji je zbog tijesnih poslovnih veza s Lošinjem 2008. proglašen počasnim građaninom Malog Lošinja.

Photo: Peter Rolland/Unsplash

Posjetitelje su dočekali gradonačelnica Ana Kučić, direktor Turističke zajednice Dalibor Cvitković, predsjednica ovdašnje Zajednice Talijana Anna Maria Saganić i špalir mažoretkinja, a predvečer je u sjedištu Zajednice Talijana na Škveriću otvorena izložba fotografija o nekadašnjoj hidroavionskoj liniji i uopće Lošinju u to doba.

Sudionici događaja izrazili su nadu da će stara zračna linija biti obnovljena, no konkretnih naznaka za to još nema. Prije dvije godine, nakratko je Mali Lošinj bio povezan hidroavionima tvrtke “European Coastal Airlines”, no ti su letovi u međuvremenu obustavljeni.