U morskim lukama pao promet brodova, putnika i robe

Photo: Pixabay

U hrvatskim morskim lukama u prva tri mjeseca ove godine bilo je nešto manje prometa brodova, putnika i robe nego u isto lanjsko vrijeme, dok je u zračnim lukama promet putnika bio veći za 19,7, a tereta za 52,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U morskim lukama ukupno je u prvom tromjesečju ove godine prispjelo 50,4 tisuće brodova ili 3,3 posto manje nego lani, dok je s ukupnih 2,8 milijuna putnika ostvaren blagi pad od 0,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Najviše putnika, 455,6 tisuća, prošlo je kroz luku Split, čime je zabilježen porast od 2,7 posto, a slijedi luka Zadar koja je s 324,6 tisuća putnika na brodovima u minusu od 3,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2017.
Photo: Morski.hr

Među morskim lukama ističu se Cres i Krk

Među morskim lukama u prva tri mjeseca ove godine s najznačajnijim porastom broja putnika od 9 posto, na 151 tisuću, ističe se luka Cres, te Krk, gdje je putnika bilo 10,7 posto više ili njih 123 tisuće.
Tereta je u morskim lukama u prvom tromjesečju bilo ukupno 4,4 milijuna tona ili 7,5 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine, a oko 54 posto ukupnog prometa tereta ostvareno je u lukama Omišalj i Rijeka, koje su zabilježile i poraste.
Luka Omišalj je tako s 1,7 milijuna tona tereta u plusu od 6 posto, dok su 662 tisuće tona tereta u Luci Rijeka porast od 7,1 posto. Ostale luke koje su u prva tri mjeseca ove godine obuhvaćene istraživanjem, Ploče, Bakar i Split, primile su i otpremile manje tereta nego u lanjska prva tri mjeseca.
DZS