Vježba spašavanja “Adriatic 2018” – Kako bi izgledalo da se sudare tanker i trajekt

Photo: Dino Čaljkušić - Ilustracija

SPLIT – Terenska međunarodna vježba “Adriatic 2018” počela je utorak u splitskom akvatoriju gdje je insceniran sudar tankera i trajekta te je aktiviran sustav traganja i spašavanja, pri čemu su pripadnici Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) spasili po dvije osobe iz mora.

Tijekom ove vježbe helikopter Hrvatske obalne straže nadlijetao je prostor (zamišljenog) incidenta i iz zraka locirao mjesto gdje se nalaze osobe u moru. Pritom je trebao utvrdili i postoji ili onečišćenje mora nakon sudara brodova, piše Dalmacija danas.

Photo: Dino Čaljkušić

Jučerašnja vježba insceniranja sudara tankera i trajekta te spašavanje ljudi u moru dio je međunarodne vježbe “Adriatic 2018” koja će u splitskom akvatoriju trajati do 25. svibnja, a na njoj sudjeluju i predstavnici Slovenije i Crne Gore. Ta se vježba održava u sklopu projekta “Full Scale Civil Protection Exercise – ADRIATIC 2018” kojeg Hrvatska provodi s partnerima iz Crne Gore i Slovenije, a cilj projekta kojeg podupire Europska unija, je povećanje pripravnosti u civilnoj zaštiti i poboljšanje odgovora na incidente na moru.

Dalmacija danas