Povratak splitskog pomorca iz libijskog zatočeništva, obitelj poručuje: Potreban mu je mir

Foto: Pixabay

SPLIT – Splitski pomorac Ivan Furčić iz Libije se jučer vratio u Hrvatsku, javili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Osjeća u redu, ali mu je potreban mir. Zahvaljujemo ministarstvu i ambasadi na odlično odrađenom poslu prilikom povratka Ivana u Hrvatsku, rekao je njegov brat, Tomislav Furčić.

Hrvatski pomorac je bio u pritvoru od kraja kolovoza 2015. kada je malteški brod “Sovereign M”, pod zastavom Togoa, a na kojemu je Furčić prvi časnik palube, zaustavljen je bez tereta ispred libijske obale.

U pratnji naoružanih pripadnika jedne od tamošnjih milicija šesteročlana posada, među kojom i Splićanin, odvedena je u zatvor Tajoura i suočena s optužbom za krijumčarenje naftnih derivata.

Od tada su propadali svi napori da se uhićene pomorce iščupa iz zatvora. A nema tko nije pokušavao – od vlasnika broda, malteške obitelji Mizzi, preko Sindikata pomoraca i njihove međunarodne udruge ITF, našeg Ministarstva vanjskih poslova, do obitelji.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručili su da su od trenutka uhićenja, a uzimajući u obzir svu kompleksnost situacije u Libiji, nastojali Furčiću olakšati boravak u pritvoru, njegov pravni položaj pred nadležnim Sudom u Libiji, kao i rješavanje predmeta. Kao glavne krivce za njegovo stradanje smatraju maltešku kompaniju za koju je plovio i njezin neuspjeli pokušaj da posadu izbavi podmićivanjem zatvorske uprave i jedne od milicija.

Dalmatinski portal, Slobodna Dalmacija