Stonska kamenica dobila oznaku izvornosti koju uskoro potvrđuje Europska komisija

Photo: Pixabay

STON – Ministarstvo poljoprivrede izdalo je rješenje o zaštiti kvalitete malostonske kamenice na nacionalnoj razini, nakon čega Udruga školjkara i nadležno Ministarstvo trebaju svu dokumentaciju zajednički prosljedili Europskoj komisiji u Bruxelles.

– Da bi dobili oznaku izvornosti za malostonsku kamenicu, morali su proći postupak koji traje dvije i pol godine, a pokrenut je prijavom projekta na natječaj Ministarstva poljoprivrede kojim je financiran veći dio troškova – rekao je za Dubrovački vjesnik Vedran Kunica, voditelj ovog važnog projekta za stonski kraj.

Izrađivači specifikacije proizvoda su dr. sc. Valter Kožul i dr. sc Jakša Bolotin koji su, zajedno s članovima udruge Stonski školjkari i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, protekle dvije godine radili na definiranju naše posebne Malostonske kamenice, istaknuo je Kunica.

– Sada nam slijedi drugi korak, prijava projekta na Europsku komisiju, koja bi nakon evaluacije i eventualnih izmjena trebala izdati rješenje na EU razini. Za vrijeme trajanja evaluacije Europske komisije, koja bi trebao trajati oko godinu dana, školjkari će biti u mogućnosti krenuti u pojedinačne procese certifikacije i koristiti oznaku zaštite. U cijelom procesu iznimno nam je bitna buduća suradnja s ugostiteljima u procesu prezentacije posebnosti ovog gastronomskog specijaliteta – naglasio je Kunica. Kada se izda rješenje na EU razini, malostonska kamenica (Ostrea edulis) bit će prva plosnata europska kamenica iz uzgoja koja je zaštićena oznakom kvalitete.

Školjkari razmišljaju i o pokretanju postupka kojim bi tradicija školjkarstva u Malostonskom zaljevu postala dio nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Dubrovački vjesnik