U Rovinj će ove godine uploviti 80 kruzera

Foto: Pixabay

ROVINJ –  U rovinjsku luku ove će godine uploviti 80 brodova na kružnim putovanjima. Petnaestak ih je to više nego lani, pa u rovinjskoj Lučkoj upravi očekuju povećanje prometa za deset posto. Sa kruzerima u najturističkiji istarski grad stići će nešto više od 4 tisuće gostiju, javlja Radio Pula.

Prvi kruzer ove godine u Rovinj je uplovio 1. siječnja, a od tada do danas u rovinjsku luku stiglo je 29 brodova na kružnim putovanjima. Tijekom sezone kruzeri će gotovo svakodnevno uplovljavati u Rovinj i pretežito je riječ o brodovima koji se svake godine vraćaju, kaže ravnatelj rovinjske Lučke uprave Donald Schiozzi.

Schiozzi dodaje kako je rovinjska Lučka uprava puno radila kako bi svoju infrastrukturu prilagodila prihvatu brodova na kružnim putovanjima. Infrastruktura je zadovoljavajuća za prihvat manjih kruzera dužine od 150 do 200 metara i riječ je o takozvanim butik kruzerima. Njima, kaže Schiozzi, pretežito stižu turisti visoke platežne moći.

Uz brodove na kružnim putovanjima u rovinjsku će luku ove sezone uplovljavati i linijski te izletnički brodovi. Riječ je o sezonskim brodovima koji svake godine plove na relaciji Hrvatska Italija. Ove godine plovit će se na relaciji Trst – Rovinj – Pula te Mali Lošnji. Uz to izletnički brod vozit će gotovo svakodnevno na liniji Rovinj – Venecija, a bit će i brodova s kojima će Rovinj biti povezan s talijanskom Ravennom i Cesenaticom.

I dok će linijski brodovi prestati ploviti negdje krajem rujna, kruzeri će u Rovinj pristajati sve do kraja studenog. Time je značajno produžena sezona dolaska brodova na kružnim putovanjima, na ćemu se i marketinški puno radilo, kaže Donald Schiozzi. Stoga se može reći kako Rovinj sve više postaje cjelogodišnje kruzing odredište.

Radio Pula