Vježba zaštite Jadranskog mora od onečišćenja ‘ADRIATIC 2018’ uspješno završena

Photo: Dino Čaljkušić

Provedba dvodnevne međunarodne terenske vježbe zaštite Jadrana od onečišćenja ‘ADRIATIC 2018’ uspješno je realizirana u okviru međunarodnog  projekta “Full Scale Civil Protection Exercise – ADRIATIC 2018”, koji je na Splitskom području organiziran u razdoblju od 21. do 25. svibnja ove godine.

Međunarodna terenska vježba zaštite Jadrana od onečišćenja ‘ADRIATIC 2018’ organizirana je u cilju provjere sustava traganja i spašavanja, zaštite mora od onečišćenja te protupožarnog djelovanja na brodovima, povećanja stupnja pripravnosti i dodatnog skraćenja rokova odgovora na incidente na moru. Posebno se to odnosi na situacije kada se suradnja svih nadležnih tijela zbog trenutnih nedostataka u ljudstvu i tehnici pokaže nedostatnom, te je potrebno aktivirati raspoloživi mehanizam Europske Unije kao djelotvoran odgovor na onečišćenje mora i morskog okoliša (obale) velikih razmjera.

Mogućnost nekakvih većih izljeva je relativno mala iako godišnje u Jadran ulazi 75 milijuna tona opasnog tereta od toga tek deset posto završava u našim lukama, a ostalo uglavnom ide u Trst i Veneciju – rekao je pomoćnik ministra, kapetan Siniša Orlić prvog dana međunarodne vježbe “Adriatic 2018”. Godišnje u hrvatskim lukama imamo 3.200 uplovljavanja i isto toliko isplovljavanja brodova, napomenuo je dodavši kako se treba bojati manjih izljeva u more do 5 tona dizela ili neperzistentnih ulja. Naglasio je kako u razdoblju od lipnja do rujna Jadranom plovi oko 180.000 plovila-brodica, jahti i brodova.

– Kad se iz svakog od tih plovila ispusti jedna litra dizela ili nečeg drugog to je otprilike 150 tona goriva koje završi u moru – rekao je Orlić i dodao kako je mogućnost većih onečišćenja “relativno mala” na Jadranskom moru bez obzira na veliki promet, premda bura i do 30 posto povećava broj pomorskih nesreća.

– Kad imamo mirnu sezonu bez bure broj pomorskih nesreća se smanji oko 30 posto, a kada puše bura onda i broj pomorskih nesreća raste – poručio je.

Vježba ‘ADRIATIC 2018’ odvijala se u Splitskom akvatoriju, odnosno, najvećim dijelom u Kaštelanskom zaljevu, a prijavljeni domaći i inozemni promatrači vježbu su pratili sa broda ‘Faust Vrančić’, iz sastava Obalne straže Republike Hrvatske.