KOMADIĆ RAJA U KAŠTEĆ ŠTAFILIĆU – Vrt ljekovitog i začinskog bilja srednje škole Braće Radić

KAŠTEL ŠTAFILIĆ – “I svitli, svitli, jedan prozor kraj đardina i jeca, jeca jedna mandolina, kasna je ura mater te zove”, tako lipo piva Goran Karan. A mi smo u potrazi za pravim dalmatinskim đardinom naišli na onaj u Kaštel Štafilićima u Srednjoj školi “Braće Radić”. Sve ostalo o tom malom raju na zemlji možete saznati, od boja, mirisa, do vrsta bilja, zavirite li malo u naše skitnje pod dalmatinskim đardinima.

Gordana Igrec

U krugu Srednje škole Braća Radić Kaštel Štafilić – Nehaj, uz školski park, maslinik, staklenik, igralište, đački dom, veterinarsku ambulantu nalazi se i školski vrt ljekovitog i začinskog bilja.

Radi se o malom vrtu, oko 400m2, neobična trokutasta oblika. Kao posebnost ovoga vrta ističemo staru kamenu kućicu i pored nje staru murvu. Pretpostavljamo da i kućica i murva imaju oko sto godina. Vrt okružuju visoki čempresi koje su posadili učenici prvih generacija ove škole što znači da su stari preko 50 godina.

Formiranje vrta započeli su prije 10 godina. Zbog nagnutosti terena  izgrađene su  terase, a zidići terasa izgrađeni su od benkovačkog kamena. Između terasa vijuga staza koja vodi do proširenja ispred kućice.I staza i proširenje su popločani benkovačkim kamenom. Terase je osmislila i izgradila profesorica Vjera Jurić sa svojim učenicima. U vrtu imaju tri  kamenjara, jedan je prirodan,a dva su izgradili.

Kroz vrt prolazi javni put, što ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Kada je vrt u punoj vegetaciji, kroz 4., 5. i 6. mjesec, u njemu raste preko 60 biljnih vrsta, uglavnom su to ljekovite i začinske vrste ali ima i ukrasnih. Najzastupljenije vrste su kadulja, ružmarin, lavanda, smilje, lovor i matičnjak. Posebno su ponosni na kaloper, rutu i muškatnu kadulju.

– Vrt je od početka zamišljen kao velika učionica na otvorenom gdje učenici mogu vidjeti različite biljke u svim njihovim fazama rasta i razvoja, a to znači od sjemenke do potpuno razvijene biljke. Neke biljke izravno sijemo u vrtu, a presadnice proizvodimo u školskom stakleniku iz sjemena ili reznica.O vrtu se brinu učenici poljoprivrednih zanimanja za vrijeme praktične nastave. Povremeno u vrtu nastavu imaju i učenici drugih zanimanja npr. tehničar nutricionist koji u svom programu imaju predmet Ljekovito bilje. U vrtu često borave mnogi učenici za vrijeme velikog odmora kao i prije i nakon nastave.- kazala nam je to dipl. ing. Ranka Prnjak, nastavnica stručnih poljoprivrednih predmeta, voditeljica sekcije – začinsko bilje iz Srednje škole “Braće Radić” u Kaštel Štafilićima koja se uz učenike brine za ovaj rijedak raj na zemlji, te nastavila: “Što sve radimo u vrtu? U začinskom, kako ga od milja zovemo, radimo puno toga: kopamo, gnojimo, sijemo, sadimo, njegujemo biljke, beremo ih, sušimo, gradimo kamenjare, radimo tinkture, uljne iscrpine, potpourri…”

Photo: Pixabay

– U vrtu volimo pričati priče i legende o biljkama, ali ponekad, vjerovali ili ne, za lijepih sunčanih dana biljke nekom čarolijom progovore ljudskim glasom. U šk. god. 2015./2016. učenici agroturistični tehničari 2. e odjeljenja osmislili su i u svibnju realizirali glazbeno-scenski igrokaz Začinimo jutro. Igrokaz se sastojao od dva dijela, prvi dio nazvali smo Razgovor s biljkama , a drugi dio Legenda o lovoru. Nakon javne izvedbe, svi prisutni su bili pozvani da zavire u košare pune mirisnog bilja koje smo rasporedili po vrtu i da komponiraju vlastitu mirisnu simfoniju u malenim košaricama od grančica koje smo za tu prigodu izradili. – govori nam  dipl. ing.Prnjak.

Škola “Braća Radić” je svih ovih godina suorganizator Kaštelanskog praznika cvijeća. Krajem svibnja 2016., u sklopu te manifestacije, u školskom vrtu ljekovitog i začinskog bilja održana je radionica Dalmacija u mom oku.

– Naši gosti uživali su u bojama i mirisima dalmatinskog samoniklog bilja – buhača, brnistre, kadulje, muškatne kadulje, smilja, livadnih trava i drugih biljaka ubranih na padinama Kozjaka. Profesorice Željana Bašić, Ranka Prnjak, Marijana Bjeliš i Sandi Popović zajedno sa svojim učenicima uputile su posjetitelje kako od ovog blaga, kojim Dalmacija obiluje, aranžirati predivne buketiće. Također, bilo je zabavno kreirati vjenčiće od ružmarina, lavande, vriska, kamilice, metvice, matičnjaka i ostalog začinskog i ljekovitog bilja iz našeg vrta. – zaključila je dipl.ing. Prnjak.

Svi dobronamjerni posjetitelji vrta uvijek su dobrodošli, ali ugostiti mališane iz kaštelanskih vrtića je uvijek posebna radost.

Photo: Pixabay

POPIS BILJNIH VRSTA IZ VRTA ZAČINSKOG I LJEKOVITOG BILJA SREDNJE ŠKOLE BRAĆA RADIĆ KAŠTEL ŠTAFILIĆ- NEHAJ

 

 1. LJEKOVITA KADULJA (Salvia officinalis)
 2. MUŠKATNA KADULJA (Salvia sclarea)
 3. LIVADNA KADULJA (Salvia pratensis )
 4. LAVANDA (Lavandula officinalis)
 5. RUŽMARIN (Rosmarinus officinalis )
 6. SMILJE (Helichrysum italicum )
 7. LOVOR (Laurus nobilis)
 8. VRISAK  (Satureja montana )
 9. ČUBAR (Satureja hortensis )
 10. KALOPER (Tanacetum balsamita )
 11. MATIČNJAK (Melissa officinalis )
 12. PAPRENA METVICA (Mentha piperita )
 13. TIMIJAN ( Thymus vulgaris )
 14. MAJČINA DUŠICA ( Thymus serpyllum )
 15. ORIGANO (Origanum vulgare )
 16. STOLISNIK (Achillea millefolium )
 17. PELIN ( Artemisia absinthium)
 18. RUTA (Ruta graveolens)
 19. DRAGOLJUB ( Tropaeolum majus )
 20. GOSPINA TRAVA ( Hypericum perforatum )
 21. KOMORAČ (Foeniculum vulgare )
 22. GAVEZ (Symphytum officinale )
 23. KOPRIVA ( Urtica dioica )
 24. MRTVA KOPRIVA ( Lamium maculatum )
 25. MIRTA ( Myrtus communis )
 26. ZLATINJAK ( Asplenium ceterach )
 27. CRKVINA ( Parietaria officinalis )
 28. ESTRAGON ( Artemisia dracunculus )
 29. ZIMZELEN ( Vinca minor )
 30. BRŠLJAN (Hedera helix )
 31. BAZGA ( Sanbucus nigra )
 32. ČIČOKA ( Helianthus tuberosus )
 33. MARULJA ( Calamintha officinalis )
 34. LJUTI ŽEDNJAK ( Sedum acre )
 35. ČUVARKUĆA ( Sempervivum tectorum )
 36. PUZAVA IVA ( Ajuga reptans )
 37. BOSILJAK ( Ocimum basilicum )
 38. KAMILICA (Matricaria chamomilla )
 39. LUK VLASAC ( Allium schoenoprasum )
 40. BUHAČ ( Tanacetum cinerariifolium )
 41. KOZLAC ( Arum italicum )
 42. VEPRINA ( Ruscus hypoglossum
 43. TRPUTAC ( Plantago lanceolata )
 44. MASLAČAK ( Taraxacum officinale )
 45. DIVIZMA (Verbascum thapsus )
 46. GRANIČICA ( Hemerocallis fulva )
 47. LJUBIČICA ( Viola odorata )
 48. RICINUS (Ricinus communis)
 49. ČEMPRES ( Cumpressus sempervirens )
Photo: SŠ Braća Radić, Kaštel Štafilić

Jedna biljka, dakle, nedostaje da bi se začinski vrt Srednje škole “Braće Radić” mogao pohvaliti okruglom brojkom u svojem”posjedu”. Što reći više? Osim se prisjetiti starog filozofa iz Grčke, Epikura koji je pomiren i odsutan iz svoje stvranosti poručio svojim suvremenicima i nama koji smo tisućama godina došli poslije njega kako je: “Čovjekova jedina zadaća na ovom svijetu uzgajati, obrađivati i brinuti se za vlastiti vrt”. Nakon njega su ove njegove epikurejske riječi neki tumačili kao “brigom za vlastitu dušu ili tjelesne užitke i uživanje u životu”. Ali, poruka je bila tako nedvosmisleno-dvosmislena da doista čovjek za ovo kratko života što kao prolaznik provede na Zemlji, nema što drugo raditi nego “brinuti za vlastiti vrt”. Vjerujte Epikuru na riječ: Vrhunac je to životne mudrosti i nečeg takvog što čovjek 21. stoljeća zove – kulturom života. Ta, prođite samo Dalmacijom cijelom i poskrivečki se naluknite u stare đardine, nećete vjerovati kakva se kultura življenja sa cvijećem, biljem i stablima tu krije. A obično se u blizini nađe i koji kućni mačak ili kakva druga beštijica. U vremenu grubosti i varke, nepostojanosti i nepouzdanosti, sve lošijih međuljudskih odonosa, ovo nam je jedina oaza mira, spokoja, tišine i istinski ljepote. Uživati u bilju dok cvrčci na smrči zrikaju, okupani suncem i fjakom – nema ljepšeg koncerta za čovjekovo napaćeno tilo i ranjenu mu dušu.

Gordana Igrec