Rijeka konačno dobiva marinu u samom centru grada

Foto: Boris Kačan

RIJEKA – Projekt prenamjene i uređenja područja Delte i Porto Baroša konačno bi se trebao maknuti s mrtve točke, jer je na dnevnom redu današnje sjednice Upravnog vijeća Lučke uprave Rijeka odluka o izuzimanju Porto Baroša iz lučkog područja, čime bi se trebali ostvariti uvjeti za uređenje marine na ovom atraktivnom, ali već desetljećima zapuštenom dijelu riječke luke.

Očekuje se da će odlukom Upravnog vijeća država dobiti na raspolaganje područje Porto Baroša, kao i da će nakon toga resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pripremiti i raspisati natječaj za uređenje luke posebne namjene, odnosno marine Porto Baroš, piše Novi list.

Ovom odlukom mijenja se i model razvoja tzv. riječkog »waterfronta«, jer se razdvajaju projekti Delte i Porto Baroša, koji su trebali biti objedinjeni, a sada će se tražiti investitor za marinu koja definitivno predstavlja manju investiciju, te je sasvim izgledno kako će biti zainteresiranih investitora za gradnju marine u središtu Rijeke.

Izdvajanje Porto Baroša iz lučkog područja nipošto nije nova ideja, ali se dosad nije provela, odnosno za nju nije bilo dovoljno sluha i dobre volje u najvažnijim institucijama, prije svega u resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Stavovi su se bitno približili nakon nekoliko sastanaka gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela i ministra Olega Butkovića, koji također potvrđuje kako će odluka biti provedena nakon čega će Ministarstvo pripremiti međunarodni natječaj za marinu u Porto Barošu.

– Saslušali smo i prihvatili stavove gradskih vlasti vezane uz pravni status Porto Baroša, jer je potrebno potaknuti suradnju Lučke uprave i Grada Rijeke na razvojnim projektima te omogućiti ubrzanu realizaciju projekta marine u Porto Barošu.

Photo: Wikimedia

Kao Ministarstvo i Vlada podržavamo i druge riječke projekte na ovoj lokaciji, primjerice oko korištenja skladišnog objekta na Delti za potrebe EPK, a također se radi i na promjeni statusa dijela područja Delte koje bi se prenamijenilo iz statusa pomorskog dobra u javno dobro RH s ciljem privlačenja investitora za projekt prenamjene Delte – kazao je Butković.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglašava kako je zadovoljan što su se konačno počele događati konstruktivne stvari nakon dugogodišnjih problema oko stavljanja u funkciju Delte i Porto Baroša.

– Generalnim urbanističkim planom Grada Rijeke prostor Porto Baroša odavno je predviđen za luku nautičkog turizma te se nadam da će nakon usvajanja ove odluke vrlo brzo uslijediti i natječaj za odabir koncesionara koji će dalje razvijati marinu unutar Porto Baroša. Ipak, ovo je tek prvi korak i očekujem da će se u idućem razdoblju pronaći i primjereniji način upravljanja prostorom Delte. Ovi projekti su izuzetno važni za daljnji razvoj grada, jer će realizacija marine u Porto Barošu i predviđeni sadržaji na Delti zasigurno izmijeniti sliku Rijeke i učiniti naš grad još privlačnijom destinacijom. U ovom trenutku ipak osjećam i gorčinu jer ne mogu shvatiti zašto se sve to, na čemu kontinuirano inzistiram, nije moglo napraviti prije više od deset godina, kazao je Obersnel.

Darko Pajić, Novi list