Klapa Iskon u novoj obradi Hrnića ritmom priziva retro Mediteran

Photo: Youtube/Screenshot

Još jedan hit Mile Hrnića u obradi klape Iskon morskoj pismi dao je novu dimenziju. Vječni mladić, kako ga publika naziva, inspiracija je svih veselih druženja, vjesnik ljeta ili jednostavno dobrog raspoloženja općenito. Nekako tako drugačija je i klapa Iskon. Na njihove pjesme, ali i obrade ne možete ostati ravnodušni. 

Razgovarali smo s Antom Blaževićem, basom u klapi i vokalnim aranžerom u obradi Hrnićevog hita “Tvoja mati je legla da spava”.

Ante Blažević – Photo: Youtube/Screenshot

Ima nešto energično u Mili?

– Odabir jos jedne Hrnićeve pjesme je puki slučaj. Cilj nam je bija obradit baš ovu pismu. Usput, i Hrnićeva verzija je obrada. Original pjeva Hasim Kučuk Hoki.

Prva obrada „Dobra večer prijatelji“, skupila je samo na Youtube preko 3,5 milijuna pregleda! Je li glad publike za živim mediteranskim pjesmama i na koncertima?

– Publika voli i sporije i življe pisme. Mi na našin nastupima kombiniramo jedno i drugo dajući dinamiku samom koncertu.

Marko Pecotić je rekao da se radi o netipičnoj obradi za klapu Iskon. Ti si pisao vokalni aranžman, pa ćeš možda i najbolje pojasniti zašto netipična?

– Pisma nije atipična šta se vokalnog aranžmana tiče, dapače, vrlo je jednostavan, refren je otpivan u klasičnon harmonijskon slogu. Ono šta je netipično je muzički aranžman koji se naslanja na jedan živi groove koji dosad nijedna klapa nije koristila. Također, prisutne su bogate gitarske linije koje daju jedan retro štih.

Photo: Youtube/Screenshot

Teško je pronaći toliko ritmičnih pjesama za koje vežemo dalmatinsko podneblje, a da su istodobno bili hitovi kao kod Mile Hrnića. Kakvi su njegovi komentari vaših obrada?

– Ne znamo dojmove Mile Hrnića, ali znamo da je autor glazbe za Dobra večer, prijatelji, Matko Jelavić prezadovoljan obradom, dapače, bili smo mu gosti na obljetničkom koncertu u Lisinskom. Za reakcije na pismu Tvoja mati je legla da spava je još prerano.

Koncert s Milom Hrnićem uskoro?

– Nije u planu, ali nije ni isključeno.

Ima li još kakvih ideja; možda cijeli album s obradama njegovih pjesama ili je i kakav drugi autor u igri?

– U planu je album s obradama pjesama raznih izvođača i autora, ali više o tome nakon napornog lita koje triba izgurat – zaključuje Blažević.

Jurica Gašpar