Koncesionaru Luke Gaženica dodijeljeno upravljanje lukom u Havani na Kubi

Photo: Global Ports Holding

ZADAR/HAVANA – Global Ports Holding (GPH), većinski vlasnik tvrtke Zadar International Port Operations d.o.o. koja je izabrana na nedavnom natječaju za koncesiju za novi putnički terminal Luke Gaženica, objavila je kako je s kubanskom tvrtkom Aries S.A. potpisala 15-godišnji ugovor za upravljanje lukom za kruzere u Havani na Kubi. Kao jedna od najvećih svjetskih kompanija za upravljanje lukama, GPH će svoja znanja i model upravljanja u havanskoj luci početi primjenjivati već od 21. lipnja 2018. kad ugovor stupa na snagu.

Naknada za upravljanje lukom temelji na brojnim faktorima, uključujući ostvareni broj putnika, a dodatni poticaji ovisit će o samom rastu. Pored upravljanja postojećom lukom, GPH će nastaviti surađivati s kubanskim partnerima na programu ulaganja u luku za krstarenja, koji uključuje i projektiranje i tehničku specifikaciju predviđenih novih terminala. Po završetku ove faze projekta GPH će biti zadužen za marketing i komercijalizaciju objekata.

Ovaj Ugovor dio je velike kubanske investicije u turizam i lučku infrastrukturu u Havani. Naime, u 2017. godini kroz luku je prošlo oko 328.000 putnika s krstarenja što je porast od 156% u odnosu na 2016. godinu, a za 2018. godinu se predviđa da će luku posjetiti više od pola milijuna putnika na krstarenjima. Nakon najavljenog investicijskog ulaganja, 2024. godine će se broj vezova u luci povećati s postojeća dva na šest, što je značajno povećanje kapaciteta havanske luke.

– Izuzetno mi je drago što smo potpisali ugovor za luku u Havani, što predstavlja i prvi korak u našoj strategiji rasta za područje Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Ovaj spektakularni grad i zemlja postaju sve popularnije turističke destinacije, a posjetitelje privlače svjetski poznata arhitektura, živahna glazbena scena i poznata lokalna gostoljubivost. Veselimo se i suradnji s našim kubanskim partnerima jer ćemo zajedničkim radom putnicima pružiti vrhunski doživljaj krstarenja – izjavio je Mehmet Kutman, predsjednik i suosnivač Global Ports Holdinga.

Photo: Global Ports Holding

Emre Sayin, izvršni direktor Global Ports Holdinga istaknuo je kako je zadovoljan ovim projektom, posebno jer će imati priliku sudjelovati u razvoju luke, a implementacijom znanja i iskustva tvrtke u upravljanju kruzerskim lukama posjetiteljima Havane i Kube će omogućiti još bolji turistički doživljaj.

– Ovo predstavlja naš prvi ugovor na Karibima i izuzetno važan korak u razvoju Global Ports Holdinga, a prati našu strategiju širenja na američko tržište. Cijeli tim GPH-a raduje se suradnji s našim lokalnim partnerima i osobljem s kojima ćemo zajednički potaknuti kontinuirani rast broja putnika na krstarenjima u luci Havana te pružiti vrhunsku uslugu krstarenja svim putnicima koji posjećuju Havanu.

Karibi su najveće tržište krstarenja na svijetu, s oko 9.6 milijuna putnika u 2017. godini, što čini 35% ukupnog svjetskog tržišta krstarenja.

Kuba je najveći je otok na Karibima, a Havana, glavni grad Kube, glavna je luka i gospodarski centar koja posjetiteljima pruža doista jedinstven doživljaj. Sama luka nalazi se u srcu Havane i to samo 30 minuta vožnje od međunarodne zračne luke Jose Marti te je zbog svoje pozicije idealna polazišna luka za kruzere (eng home port).

Mario Dukarić