Za preradu proizvoda ribarstva odobreno 56,6 milijuna kuna

Photo: Facebook

ZAGREB – Ministar poljoprivede Tomislav Tolušić potpisaoje 19 odluka o dodjeli sredstava za preradu proizvoda ribarstva u iznosu od 56,6 milijuna kuna.

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti:

“Danas je u Ministarstvu poljoprivrede potpisano 19 Odluka o dodjeli sredstava u okviru Mjere IV. 4 „Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture“ iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020.

Rezultat je to drugog natječaja za provedbu ove mjere, provedenog prošle godine, a na koji su se mogli kandidirati projekti izgradnje ili rekonstrukcije objekata za preradu proizvoda ribarstva te skladišnih prostora, projekti opremanja objekata za maloprodaju; kupnju specijaliziranih vozila, sustava za nadzor objekata kao i za unaprjeđenje uvjeta rada u objektima.

Photo: Tvornica ribe Sardina/Facebook

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prigodom istaknuo:

„Kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo na raspolaganju nam je 350 milijuna eura za 36 mjera vezanih za morski i slatkovodni ulov i uzgoj, preradu i trženje proizvoda, za bolju organizaciju proizvođača i lokalne akcijske grupe u ribarstvu – čime pokrivamo cjelokupan sektor hrvatskog ribarstva. Ubrzali smo procedure dodjele novca i u godinu i pol dana mandata ostvarili smo šest puta bolje rezultate – za provedbu 16 mjera imamo ugovoreno preko 1 milijardu kuna.“

Naglasio je kako sektor ribarstva već niz godina bilježi pozitivnu vanjsko-trgovinsku bilancu, odnosno suficit od 46 milijuna eura te da će „dodijeljenih 56,6 milijuna kuna potpore za ovih 19 projekata dodatno unaprijediti sektor, poglavito jer vrijednost investicije u nove objekte za preradu ribe i maloprodaju, skladišta i opremu prelazi čak 130 milijuna kuna.“

Predmet potpore su ulaganja u preradu proizvoda ribarstva i akvakulture u cjelokupnom lancu prerade. Najveći iznos potpore po korisniku 7,5 milijuna kuna, isplata potpore moguća jednokratno po završetku ulaganja ili etapno, svaka tri mjeseca po završetku dijela radova. ”

I.B.