Kod Žirja potonula jedrilica bez posade, sa Hvara evakuiran ozlijeđeni turist

Photo: Peter Hershey/Unsplaxh

ŽIRJE/HVAR – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo o nekoliko događaja na više područja nadzora sigurnosti plovidbe, od kojih izvještavamo o dva najznačajnija, a koja su zahtjevala koordinirani angažman.

Jučer, 29. svibnja u 09.55h posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Zadar, službenici MRCC Rijeka zaprimili su poziv hitnosti očevidca o gotovo u potpunosti potopljenoj jedrilici na oko 2 nautičke milje sjeveroistočno od otoka Žirja, slijedom čega je MRCC Rijeka u kordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenulo spasilačku akciju prema dojavljenoj poziciji. Obavijest o događaju upućena je i Pomorskoj policiji Šibenik, čiji službenici su u 11.10h prvi doplovili na poziciju nesreće te su ustanovili potpuno potonuće jedrilice na oko 17 metara dubine. Službenici LK Šibenik u suradnji sa policijskim službenicima prema za sada dostupnim podatcima, pretpostavljaju da se na poziciji potonuća nalazi jedrilica imena ‘Maria’, dužine 12,25 metara,  zastave Republike Češke. Budući da se uz očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi i policijska istraga, daljnje informiranje u ovom slučaju biti će dostupne po okončanju službenih postupanja. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora.

U Splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe jučer, 29. svibnja u 13.30h službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu očevidca o ozlijeđenoj osobi u uvali Vlaška, na otoku Hvaru, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split, čiji službenici su odmah isplovili u spasilačku akciju prema ozlijeđenome, dok su službenici mjesno nadležne Lučke ispostave Hvar na poziciju pristigli kopnenim putem. Prema mjestu boravka ozlijeđenog turista angažirani su i djelatnici Hitne medicinske pomoći Hvar, koji su pacijenta nakon medicinske obrade prevezli u Stari Grad, odakle je isti ukrcan u brodicu LK Split te prevezen u Gradsku luku Split, kamo su pristali u 17.30h, odakle je pacijent dalje prevezen u splitski KBC, čime je ova akcija uspješno okončana. Spašeni turist, A.A. (rođen 1979. godine), državljanin je Republike Njemačke i tijekom boravka na otoku Hvaru pretrpio je ozljede u vidu posjekotine, loma te iščašenja u predjelu lijevog koljena, izvijestilo je Ministarstvo mora.

R.I.