ZAPOČEO 7. FIUMARE – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije

Foto: Grad Rijeka/Twitter

RIJEKA – Od 29. svibnja do 6. lipnja u Rijeci se održava 7. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije Fiumare.

Festival je najavljen na Botelu Marina, a sklopu najave otvorena je Izložba fotografija „Jedra Kvarnera“ u organizaciji Foto saveza Primorsko goranske županije. Jedan je to od brojnih događaja za sve generacije, koji se u sklopu festivala odvijaju na više od 20-ak lokacija u Rijeci.

Jedinstveni festival mora i pomorske tradicije valorizira pomorsku, ribarsku i brodograditeljsku baštinu Kvarnera, a za trajanja manifestacije Rijeka odiše primorskim duhom i na svakom koraku posjetiteljima nudi zanimljiva događanja povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom.

Photo: Fiumare

Na festivalu Fiumare izdvajamo:

U petak 1.6., kraj kazališta će se u okviru različitih radionica prezentirati tradicijske pomorske vještine, u „Lubenu“ će se od 10 sati ujutro igrati turnir u briškuli i trešeti. Na istome mjestu, u 12 sati naš poznati istraživač pomorske baštine Luciano Keber govoriti će o maketama brodova u kontekstu očuvanja pomorske baštine.

Od 18 do 19 sati u akvatoriju putničke luke održavati će se regata tradicijskih barki na jedra. U 20 sati počinje svečani konvoj brodova i brodica „Rijeka s mora“, a u 22 sata hrabra će Karolina riječka spasiti grad od razornih topova engleske mornarice.

Nakon svečanog vatrometa u 22:30, slijedi zabava „Kvarner fest“ na Gatu Karoline riječke, uz „Brkove“ i „Pletere“.

12:00     Predavanje “Makete brodova u kontekstu očuvanja pomorske baštine”

U prostoru riječkog ribarskog društva Luben na temu Makete brodova u kontekstu očuvanja pomorske baštine održati će se predavanje, koje će biti razdijeljeno na poglavlja:

-Razlika između modela i makete;

-Tehničko presnimavanje, skiciranje i crtanje, zabilješke;

-crtanje nacrta;

-izrada makete;

-prezentacija makete, izlaganje;

-natjecanje;

-raznolikost pristupa.

Program Fiumare 2018.