Jadran za unuke – Jesmo li spremni za to?

Photo: Pixabay

Dosta  se proteklih  mjeseci  pisalo o katastrofalnom stanju  morskog ekosustava. Stizale  su snimke gomila plastike i ostalog otpada s plaža i otvorenog mora, snimci smeća s krma ribarskih brodova… Ovaj je portal, naravno, prednjačio s tim temama, pokušavajući dati svoj doprinos buđenju svijesti i razuma! I to naravno, ne bez razloga…

Petar Baranović

Naime, svakome čovjeku koji živi s morem i od mora, bjelodano je jasno da su ljudsko ludilo i nemar, krive politike i loš sustav, učinili  svoje! U tome, što  i nije  neka utjeha, nismo sami. Grijeh krivog činjenja i nečinjenja dobrog nije naš hrvatski  izvorni patent, u ovom slučaju idiotizam elita i običnih smrtnika globalna je pojava. Neke su nacije po pitanju brige o moru, samo malo manji grešnici.

Sad kad su štete postale vidljive, sad se budi svijest znanosti začahurene najčešće u samodovoljnost, sad se javljaju i političke elite unije, uz prateće vokale sterilne europske birokracije… Najavljuju naime, da će se poduzeti mjere za nekih desetak godina, a trebalo ih je poduzeti doslovno jučer!
Treba li nam stvarno desetljeće da postanemo odgovorni i normalni  kad je u pitanju naše more? Naravno da ne! Nitko nam ne brani da djelujemo odmah! Nitko nam ne brani da Vlada i ministarstva odmah propišu obavezne kontejnere za otpad na svakoj rivi i u svakom portu! Da svaka luka otvorena za javni promet dobije spremnik za staro motorno ulje i spremišta za stare akomulatore!
Photo: Facebook / SEA Silba Environment Art
Nitko nam ne brani  da zaštitimo brojne livade cvjetnica od sidrenja i buke, jer one su iznimno bitne kao mrijestilišta brojnih vrsta! Jesmo li spremni vratiti distribuciju mineralne, vina, sokova i jestivog ulja  u povratnu staklenu ambalažu?! Stimulirati prodaju na taj način, a satrati nametima prodaju u plastičnoj ambalaži koja zatrpava Jadran?! Možemo li propisati i financijski poduprijeti da dućani u marinama parkiraju robu isključivo  u papir i karton?!
Sve se naravno može, ako svatko od nas koji volimo more da svoj obol pritisku na politiku i odgovorne… Pišite i pričajte, dajte komentare na ovaj članak i sve slične njemu! Ako djelujemo odmah, možda nam i unuci dobiju onaj Jadran kamenih kuća, drvenih brodova i očuvane prirode kakav su nam ostavili naši stari! Možda dožive Mediteran, barem dijelom, kakav je nekad bio…
Petar Baranović