Kike Curavić i šest europskih veleposlanika čiste dno oko Murtera

MURTER – Šibenski ronioc Kristijan Curavić u društvu veleposlanika Kanade, Njemačke, Slovačke, Švedske, Švicarske te Velike Britanije i Sjeverne Irske, lansirat će ekološki projekt ‘Ocean Ambassadors’ u utorak 5. lipnja u Murteru.

Curavićev projekt ima za cilj očuvanje, zaštitu i sustavno čišćenje Jadranskog mora, a inicijativu će podržati preko 30 sudionika, redom visokih službenika i veleposlanika u Republici Hrvatskoj, piše ŠibenikIn.

Osim suorganizatora akcije, Daniela Maksymiuka, veleposlanika Kanade, inicijativi će se pridružiti i veleposlanik Njemačke Thomas Eberhard Schultze, veleposlanik Slovačke Juraj Priputen, veleposlanik Kraljevine Švedske Lars Schmidt, veleposlanik Švicarske Stefan Estermann te Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Osim što će podržati inicijativu, svi oni će i sami zaroniti te, uz pomoć profesionalnih WhiteFlag Int. ronioca, čistiti morsko dno vadeći plastiku i ostali nerazgradivi otpad koji se nalazi tamo nalazi.

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov također će zaroniti s murterske rive sljedećeg utorka kako bi i sam podupro tu  ovu eko-akciju koja za cilj ima podizanje svijesti sugrađana. Također, na terenu će sa sudionicima biti i 15 profesionalnih ronioca te 20 pomoćnika kako bi pružili svu potrebnu pomoć pri zaronu i čišćenju morskog dna.

– U skladu s globalnom temom Svjetskog dana zaštite okoliša ‘Borba protiv zagađenja plastikom’, ova prva diplomatska eko-akcija u Hrvatskoj  organizirana je s ciljem podizanja svijesti građana o jednom od najvećih problema svjetske današnjice, a to je količina plastike i nerazgradivog otpada koje se nalazi na morskom dnu ili pak pluta morskim strujama te nerijetko okončava morski život, ali i ugrožava zdravlje ljudi. Već je ranije dokazano kako je mikroplastika ušla u ljudski organizam kroz konzumaciju ribe koja se pak hrani na morskom dnu prepunom otpada koji je iza sebe ostavio čovjek – poručio je šibenski ronilac Kristijan Curavić.

Eko-akcija započinje u 9 sati u Murteru skokom u more ispred restorana Fabro. Završetak je planiran je za 13 sati, nakon čega će se sudionici zajednički fotografirati s otpadom koji su izvadili s morskog dna.

ŠibenikIn