Fiumare posljednjeg dana donosi Otvorena vrata Pomorskog muzeja

RIJEKA – Srijeda 6. lipnja posljednji je dan Fiumare festivala. Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja ima svoj „Dan otvorenih vrata“ uz mogućnost razgleda izložbi „Jedra Kvarnera“ i „Pomorski motivi na antičkom novcu“. Srijeda pruža priliku za posjet otvorenom depou Muzeja Grada Rijeke , Žabica 4 i razgled izložbe „Riječki torpedo – prvi na svijetu“, u sklopu Dana otvorenih vrata. 

U Centru za tehničku kulturu Rijeka, na adresi Školjić 6, od 10 do 14 sati održati će se radionica za djecu i mlade „Makete brodova od drveta“, a potom predavanje i radionice „3D makete brodova“

U Gradskoj knjižnici Rijeka, dječjem odjelu Stribor, od 16:00 do 17:30 održati će se radionica izrade gusarskih rekvizita za osnovnoškolce „Oko za oko, kuka za Kuku“.

Na botelu „Marina“ u 18 sati počinje „Pohod na brod Marina“ – akcija gusarskog osvajanja broda Marina za članove čitateljskog kluba „Mali knjigoljupci“.

U Astronomskom centru Rijeka održati će se cijeli niz zanimljivih programa : „Svemirska putovanja“, „Carstvo svjetlosti“, „Zemlja – svemirski dragulj“, „Astronautika – ploveći svemirom otkrivamo nove svjetove“. Početak programa je u 18:00, a u 21:30 počinje promatranje nebeskih tijela teleskopima.

Time će i završiti 7. Fiumare festival.

Muzej Torpeda vrijedi posjetiti

Tehnička zbirka najmlađa je muzejska zbirka u kojoj su predmeti pretežno vezani uz tvornicu Torpedo. Muzej posjeduje riječki torpedo TR 45/ab iz 1948. s dvocilindričnim, dvostruko djelujućim, kosoležećim tipom pogonskog stroja, dva torpeda TR 53/VA proizvedena u SSSR-u po riječkoj licenciji, američki MK 44 iz 1965., čiju bateriju aktivira morska voda i torpedo TR 45/ab izronjen u uvali Beli iz 1920-ih godina. Tijekom proteklih godinu dana Zbirka je nadopunjena novim predmetima – repnim dijelom torpeda br. 146, iz prve serije namijenjene proizvodnji, koji je 1876. godine riječka tvornica isporučila Kraljevini Norveškoj, te repom torpeda iz oko 1900. godine (A33x35x450) također proizvedenim u Rijeci.

Uz repne dijelove i torpedne motore riječke i engleske proizvodnje (Mr. Peter Brotherhood’s Company), žiroskope, upaljače, pištole, autografe, ciljničke i dubinske sprave te bojeve glave torpeda Muzej posjeduje i lansirnu cijev. Sastavni dio Zbirke su i ispitni stolovi smjernog ravnača i uređaja za stabilizaciju poprečnoga nagiba torpeda TR 53/VA te zakretni stol za njegovo završno ispitivanje.

 

Pravi gusari i gusarice dobro znaju da nema gusarenja bez kuka, poveza za oči i nezaobilaznih trorogih šešira. Kako se ne bismo na pučinu uputili bez pojačanja, tu je radionica izrade rekvizira za osnovnoškolce i njihove prijatelje, pa i roditelje. “Ljeto stiže, a s njime i morski ulov jedrenjaka prepunih zlatnika i dragulja – dočekat ćemo ih spremni!” kažu organizatori i poručuju da je u 18:00 sati akcija gusarskog osvajanja broda Marina. Uhodana gusarska družina u svom novom gusarskom pohodu, najizazovnijem dosad. Svoje utočište na Marini nalazi kao posljednja slobodna gusarska posada u borbi protiv moćne kletve, za spas piratskih duša i opstanak piratstva te, dakako, u potrazi za ponešto blaga.

I.B.