Misterij potopljene jedrilice – Policija potvrdila da je brod bio osiguran

Photo: mariayacht.eu

ŽIRJE – Nestanak jedrilice ‘Maria’, koja je u noći s ponedjeljka na utorak na vrlo čudan iščezla s privezišta u Bilicama da bi samo nekoliko sati kasnije potonula kod otoka Žirja, još uvijek nije prijavljen policiji, potvrdili su za ŠibenikIN.

Neobično je da 12-metarski čelični brod težak gotovo tri tone ne nedostaje nikome, iako o njegovom nestanku mediji izvještavaju još otkako je policiji prijavljeno da se oko jedrilice motaju sumnjive osobe koje vjerojatno pokušavaju ukrasti brod. Muvali su se oko ure iza ponoći neko vrijeme oko jedrilice do koje su došli gumenjakom, a onda je odvezali i nestali pod okriljem noći, kažu očevici.

Do dolaska policije jedrilica je već bila nestala i taman kad se u utorak ujutro za njom zahuktavala potraga, u utorak nešto prije 10 sati zaprimljena je dojava da crveni brod identičnog izgleda tone u vodama oko otoka Žirja gdje će na kraju i potonuti na dubinu od 170 metara. Bio je to isti brod koji je u nekoliko sati između potonuća i trenutka kada je nestanak prijavljen policiji, uspio nekako neopaženo proći ušćem rijeke Krke i uskim kanalom sv. Ante te doploviti do svoje posljednje luke kod Žirja. U policiji kažu da su nakon dojave iz Bilica njihovi djelatnici pratili plovne putove s kopna oko Šibenika, no nisu odmah u potragu uključili i brodove. Neslužbeno doznajemo da im je prvo dostupno službeno plovilo u tom trenutku bilo na Kornatima i tako je, spletom okolnosti, ‘Maria’ mogla biti odvezena ili još vjerojatnije otegljena na lokaciju gdje je potonula.

Policiji je slučaj i više nego zanimljiv pa istražuju sve moguće scenarije. Trebaju utvrditi je li jedrilica uopće ukradena i ako je ukradena, zašto njezina krađa nije prijavljena? Ako je ukradena, zašto je potopljena? Je li tijekom plovidbe nešto krenulo po zlu pa je brod progutalo more ili je ‘Maria’ namjerno potopljena?

Istražitelje zanima je li se jedrilica pukim slučajem potopila baš na lokaciji gdje je morsko dno najdublje moguće ili je nekome bilo u interesu da nestane baš tamo gdje je nitko ne bi pronašao da očevici nisu vidjeli potonuće i o tome izvijestili nadležne službe.

Više pročitajte na portalu ŠibenikIN.