PRITISAK NA VLADU: “Ako ste vješti u pisanju Lex Agrokora, pripremite i Lex škver”

Foto: Pixabay

RIJEKA – Krajem lipnja održat će se zajednička sjednica Županijske skupštine i Gradskog vijeća Rijeke na temu opstanka brodogradnje, a zamjenica župana Marina Medarić objasnila je na redovitom press kolegiju što se time planira postići.

– Mi u Županiji nemamo izravnih ingerencija, niti kod naplate komunalne naknade, niti kod izdavanja koncesija na tu djelatnost, ali svejedno mislimo da moramo pomoći i uskakati, kroz pritisak na Vladu. Država ima niz mogućnosti za interveniranje, a ako su tako vješti u pisanju lex Agrokora ili raznih lex LNG-ja, onda neka pripreme i »lex škver« kojim će zaštititi brodogradnju –  izjavila je Medarić za Novi list.

Najavila je kako će jedan od zaključaka te sjednice vjerojatno biti i zahtjev upravi Uljanika da podmiri 500 milijuna kuna duga prema 3. maju, jer je to uvjet opstanka i razvoja, kazala je, te najavila i još jednu sjednicu GSV-a PGŽ na tu temu do kraja lipnja.

Pročelnica za pomorstvo Nada Milošević govorila je o radu osam županijskih lučkih uprava, koje su u prošloj godini ostvarili oko 70 milijuna kuna prihoda, od čega 41 milijun kuna vlastitih prihoda. Taj je trend pozitivan, vlastiti prihodi rastu iz godine u godinu, i to je u 2017. godini dvostruko više nego, primjerice, 2013. godine.

U prošloj godini krenulo se s pripremom niza projekata za EU novce, a najveći dobitnici su Crikvenica i Cres sa po 30-ak milijuna kuna bespovratnog novca iz fonda za konkurentnost i koheziju, gdje će se uređivati lukobrani, te luka Unije, gdje će se produžiti postojeći gat. Ove godine kreće pak uređenje luke Punat, luke Carevo u Kraljevici itd., kazala je pročelnica Milošević.

Ukupno, na kraju 2017. godine Županija je imala odobreno 105 koncesija, a dva su projekta na koje su u Odjelu za pomorstvo posebno ponosni: to su novi kamp Pušća kod Omišlja, koji uvelike podiže razinu destinacije, te marikulturna proizvodnja tvrtke More-Lošinj u uvali Kaldonta, koja je upravo obnovljena jer posluje dobro, ustvrdila je pročelnica Milošević.

Kaže i da raste prihod od naknada za brodice: »Iako vlasnici brodica sigurno nisu najsretniji što moraju plaćati tu naknadu, ona sada čini značajan dio budžeta, preko 6,5 milijuna kuna godišnje, a bitno je reći da se, kao i ostali prihodi ostvareni na pomorskom dobru, vraća izravno u ulaganja u obalu i luke«, kazala je pročelnica.

Na pitanje kako će se riješiti situacija s gradskim kupalištem u Crikvenici, gdje se koncesija zbog birokratskih propusta mora poništiti te neće biti prihoda od nje u ovoj sezoni, kazala je da će o tome biti riječi na redovitoj sjednici Županijske skupštine sredinom lipnja.