Foto: Ivan Toman

Plitka ciklona s pripadajućim frontalnim sustavom sljedeća 24 sata premještat će se preko Jadrana dalje na jugoistok kontinenta. Sukob zračnih masa vrlo različitih svojstava upravo iznad Jadrana uvjetovat će mjestimična olujna nevremena u nadolazećoj noći.

Već je prijepodne jakih grmljavinskih oblaka, ponegdje s tučom, bilo nad otvorenom morem na granici srednjeg i sjevernog Jadrana. Primjerice, u Jadranu je u samo 2 sata zabilježeno 32.500 udara munja, piše portal Dalmacija danas.

Jaki grmljavinski oblaci zahvatit će Dalmaciju oko 22 sata, a prolazak fronte ponegdje će biti popraćen jakim nevremenom s vrlo jakim do olujnim udarima vjetra, obilnim pljuskova i intenzivnom grmljavinom, a ponegdje se ne može isključiti pojava pijavice ili tuče.

Osim DHMZ-a, koji je izdao žuti i narančasti stupanj upozorenja za Jadran unutar sustava MeteoAlarm, europski sustav za upozoravanje na opasne vremenske prilike, ESTOFEX, prvi put ove godine za naše područje izdao je najveći, treći stupanj upozorenja i to za sjeverozapadni dio Hrvatske. Za ostatak Hrvatske, uključujući Jadran, predviđa se drugi stupanj upozorenja.

Kakvo nas vrijeme očekuje za vikend, pročitajte ovdje.

Dalmacija danas